Lipiec 2017

9 czynników ryzyka dla demencji

Objawy demencji dotykają 47 milionów ludzi na całym świecie, a co roku przeprowadza się kolejne 10 milionów diagnoz, z czego dwie trzecie dotyczą kobiet. Demencja jest złożonym problemem zdrowotnym, na który składa się wiele przyczyn oraz objawów.

 

Można uniknąć około jednej trzeciej przypadków tej choroby, jeśli wyeliminuje się jej dziewięć kluczowych czynników ryzyka:

1. Utrata słuchu w średnim wieku – około 9% ryzyka

2. Niedoedukowanie – 8%

3. Palenie – 5%

4. Nieleczenie depresji w młodości – 4%

5. Brak aktywności fizycznej – 3%

6. Izolacja społeczna – 2%

7. Wysokie ciśnienie krwi – 2%

8. Otyłość  - 1%

9. Cukrzyca typu 2  - 1%

Chociaż otępienie posiada widoczne objawy w podeszłym wieku to czynniki torujące do niego drogę mogą działać latami. Wymienione 9 czynników ryzyka stanowi 35%, co oznacza, że wyeliminowanie ich ze swojego życia może zapobiec wystąpieniu demencji w jednej trzeciej przypadków.

 

Reszta ryzyka – 65% - jest obecnie poza kontrolą pacjenta, obejmuje przede wszystkim szkodliwe mutacje genetyczne, które prowadzą do uszkodzenia mózgu. Do 2050 roku około 150 milionów ludzi może doświadczyć demencji, a otępienie jest jednym z największych, światowych wyzwań opieki społecznej w XXI wieku.

 

8 zdrowotnych ciekawostek na temat truskawek

Truskawki są pierwszym owocem, który dojrzewa wiosną i posiada szeroką gamę właściwości zdrowotnych. Oto kilka faktów dotyczących tych soczystych, aromatycznych i bogatych w składniki odżywcze owoców.

 

1. Bogactwo składników odżywczych

Truskawki są źródłem błonnika, potasu, kwasu foliowego oraz przeciwutleniaczy. Pomagają w ochronie przed chorobami przewlekłymi, są także źródłem witaminy C. Truskawki nie zawierają dużo cukru, jedna szklanka truskawek to około 50 kalorii.

 

2. Są zdrowe dla serca

Wykazano, że spożywanie truskawek obniża ryzyko wystąpienia zawału serca oraz udaru mózgu. Truskawki obniżają poziom cholesterolu LDL, pomagają w zwalczaniu stanów zapalnych oraz wysokiego ciśnienia krwi. Jedno z badań wykazało, że osoby jedzące co najmniej trzy porcje truskawek w tygodniu zmniejszyły u siebie ryzyko zawału serca o ponad 30%.

 

3. Każda truskawka jest pokryta setkami nasion

Nasiona na powierzchni truskawek odpowiadają za ich wysoką zawartość błonnika.

4. Pomagają w odchudzaniu

Badania wykazały, że osoby spożywające więcej warzyw oraz owoców (w tym truskawek) szybko gubią nadwagę. Niskokaloryczny deser w postaci truskawek może być właściwą alternatywą dla niezdrowych przekąsek.

 

5. Posiadają wiele zastosowań w kuchni

Truskawki można dodawać do wszelkiego rodzaju deserów i ciast. Można jeść je bez dodatków lub mieszać z sałatkami, koktajlami, jogurtami i innymi odświeżającymi deserami.

 

6. Pomagają obniżyć poziom cukru we krwi

Osoby borykające się z podwyższonym poziomem insuliny powinny posilać się truskawkami, ponieważ zawarte w nich flawanoidy pomagają w wyrównaniu poziomu cukru we krwi. Badania wykazały, że jedzenie truskawek przed posiłkiem bogatym w cukier może zmniejszać ryzyko wystąpienia oporności na insulinę.

7. Poprawiają zdolności poznawcze

Truskawki są bogate w antyoksydanty, które pomagają utrzymać mózg w jak najlepszym stanie – zwłaszcza w okresie starzenia. Liczne badania wykazały, że spożywanie truskawek może poprawić orientację przestrzenną, pamięć oraz funkcje poznawcze.

 

8. Nie należy usuwać szypułek przed bezpośrednim spożyciem

Truskawki powinno przechowywać się nieumyte oraz bez usuwania ich szypułek. Takie czynności powinno się wykonywać bezpośrednio przed spożyciem owoców. Pozwala to im na zachowanie znacznie dłuższej świeżości.

 

Wystarczy biegać minutę dziennie, aby zachować zdrowe kości

Nowe badania przeprowadzone przez Uniwersytet w Exeter oraz Uniwersytet w Leicester w Wielkiej Brytanii sugerują, że pojedynczy jednominutowy bieg o wysokiej intensywności wiąże się z lepszą kondycją kości u kobiet.

 

Osteoporoza jest chorobą kości, która powoduje ich słabość i kruchość. Tkanka kości podczas tej choroby nie nadąża ze swoją regeneracją. Osoby cierpiące na osteoporozę posiadają ubytki w masie kostnej, które zagrażają zdrowiu. Zmniejszona gęstość kości powoduje, że kości są bardziej podatne na złamania.

 

Prawdopodobieństwo wystąpienia osteoporozy znacznie wzrasta u kobiet po menopauzie. Dowody naukowe wskazują na to, że brak aktywności fizycznej, niezdrowa dieta, palenie tytoniu oraz spożywanie alkoholu są dodatkowymi czynnikami ryzyka.



W celu profilaktyki przeciw osteoporozie zaleca się co najmniej 150 minut aktywności fizycznej o umiarkowanej intensywności w ciągu tygodnia. Jednak nowe badania wykazały, że kobiety wykonujące intensywną aktywność fizyczną od 60 do 120 sekund miały już o 4% zdrowsze kości od kobiet nie wykonujących żadnych ćwiczeń. Ponadto, kobiety wykonujące dłuższe ćwiczenia miały jeszcze lepsze wyniki.

 

Poznaj 9 źródeł białka roślinnego, które powinno się spożywać

Diety obejmujące większe ilości warzyw znacznie obniżają ryzyko wystąpienia chorób serca, cukrzycy, otyłości oraz nowotworów. Rośliny mogą być także cennym źródłem białka, błonnika, zdrowych tłuszczów, a także wielu witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy.

 

Dodanie porcji białka roślinnego do swojej diety, nawet kilka razy w tygodniu, może mieć duży wpływ na zdrowie. Oto dziewięć najlepszych jego źródeł:

 

1. Soczewica

Tylko jedna szklanka gotowanej soczewicy posiada 18 gramów białka i 16 gramów błonnika. Jest trawiona powoli, długo utrzymując uczucie sytości po posiłku. Białko i błonnik zawarte w soczewicy pozwalają na zachowanie zdrowych poziomów cukru w organizmie, obniżają ciśnienie krwi oraz cholesterol. Spożywanie soczewicy zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca oraz raka okrężnicy.

2. Fasola

Fasola jest tanim źródłem białka, w jednej szklance znajduje się między 15 a 20 gramów białka. Podobnie jak soczewica, białko oraz błonnik zawarte w fasoli pomagają zachować dłuższe uczucie sytości. Spożywanie fasoli zmniejsza także ryzyko występowania wielu chorób przewlekłych, w tym cukrzycy, chorób układu krążenia oraz nowotworów.

 

3. Soja

Soja jest jednym z niewielu źródeł pełnego białka roślinnego, co oznacza, że zawiera ona wszystkie dziesięć niezbędnych aminokwasów. W jednej szklance soi znajdziemy 17 gramów białka, jest także dobrym źródłem błonnika i tłuszczów nienasyconych.



4. Tofu

Produkt wytwarzany z mleka sojowego, może mieć różnorodną konsystencję, a w 85 gramach tofu znajduje się 8 gramów białka. Ma bardzo łagodny smak, dlatego często jest spożywane z dodatkiem marynat lub sosów.

 

5. Tempeh

Jest tradycyjnym składnikiem kuchni indonezyjskiej, wytwarzanym z ziaren soi. Dzięki procesowi fermentacji, której jest poddawany, jest bogatym źródłem probiotyków. W każdych 85 gramach produktu znajduje się 16 gramów białka. Podobnie jak tofu, tempeh łatwo wchłania smaki, dzięki czemu można łączyć go z wieloma dodatkami.

 

6. Nasiona konopi

Są dobrym źródłem białka roślinnego, a także kwasów omega-3. Mają delikatny aromat oraz niewielki rozmiar, dlatego mogą mieć różnorodne zastosowanie: na przykład w koktajlach, płatkach, jogurtach, sałatkach, zupach, gulaszach oraz deserach. Trzy łyżki nasion dostarczają 10 gramów białka. 

7. Nasiona chia (nasiona szałwii hiszpańskiej)

To bogate źródło błonnika oraz białka – w dwóch łyżkach znajduje się 6 gramów białka i 12 gramów błonnika. Podobnie jak nasiona konopi, nasiona szałwii hiszpańskiej są źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Spożywanie nasion chia może pomóc z zmniejszaniu stanu zapalnego w organizmie, poprawia pracę mózgu i obniża poziom cholesterolu.

 

8. Komosa ryżowa

Jest źródłem pełnego ziarna, a jej pojedyncza szklanka zawiera 8 gramów białka. Ma chrupiącą konsystencję i orzechowy posmak. Nie zawiera glutenu, jest więc dobrym wyborem dla osób cierpiących na celiakię.

 

9. Orzechy

Migdały, orzechy włoskie, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy nerkowca i inne – wszystkie są bogate w białko, zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały. ¼ szklanki większości rodzajów orzechów zawiera od 7 do 9 gramów białka.

 

Sztuczne słodziki wcale nie wspomagają odchudzania

Badania dowodzą, że spożywanie sztucznych substancji słodzących może wiązać się ze zwiększonym ryzykiem przyrostu masy ciała oraz otyłości, wysokiego ciśnienia krwi, cukrzycy i chorób serca. Wiadome jest, że spożywanie cukru sprzyja otyłości, a obecnie obserwuje się wzrost popularności sztucznych substancji słodzących takich jak aspartam, stewiozyd i sukraloza, które mają ograniczyć spożywane kalorie.

 

Sztuczne słodziki mogą mieć niekorzystny wpływ na metabolizm, bakterie jelitowe oraz apetyt. Badania sugerują, że długoterminowe stosowanie słodzików może przyczyniać się do zwiększonej konsumpcji żywności, a co za tym idzie, przybraniu na wadze.

 

Zespół naukowców z Uniwersytetu Manitoba przeprowadził systematyczny przegląd 37 badań z 10 lat, które dotyczyły ponad 400 tysięcy osób. Wykazano, że spożywanie sztucznych substancji słodzących wcale nie wiąże się ze zmniejszeniem masy ciała. Ustalono za to, że jest wręcz odwrotnie. 

Ponadto, badacze odnotowali związek między spożywaniem sztucznych słodzików, a wyższym ryzykiem otyłości, wysokiego ciśnienia krwi, cukrzycy typu 2, udaru mózgu oraz chorób serca. Pomimo braku udowodnionych właściwości odchudzających, miliony osób regularnie spożywają sztuczne substancje słodzące w różnego rodzaju „dietetycznych” napojach, gumach do żucia i innych produktach spożywczych.

„Biorąc pod uwagę powszechne i stale rosnące wykorzystanie sztucznych substancji słodzących oraz obecną epidemię otyłości i jej chorób pokrewnych, konieczne jest przeprowadzenie większej ilości badań w celu określenia długoterminowych zagrożeń tego typu produktów” – podsumowuje wyniki badań dr Meghan Azad z Uniwersytetu Manitoba.

 

Korzyści zdrowotne z jedzenia serka wiejskiego

Serek wiejski, inaczej twarożek ziarnisty, jest popularnym składnikiem diety u osób, które dbają o zachowanie zdrowej wagi. Serek jest bogaty w białko, wapń, witaminy z grupy B oraz w witaminę A, ma także stosunkowo mało tłuszczu.

 

Twarożek ziarnisty jest doskonałym źródłem wapnia – minerału, który odgrywa istotną rolę w zdrowiu zębów oraz kości, zapobiegając także osteoporozie. Pomaga regulować ciśnienie krwi i może zapobiegać wystąpieniu niektórych nowotworów.

 

Według badań przeprowadzonych w 2005 roku, małe dzieci, które spożywają więcej przetworów mlecznych, takich jak twaróg i jogurty, mają więcej energii. Z kolei brytyjskie badania wykazały, że włączenie serka wiejskiego do diety może pomóc zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia zespołu metabolicznego – zbioru wzajemnie powiązanych czynników, zwiększających ryzyko miażdżycy oraz cukrzycy typu 2.



Żywienie się serkiem wiejskim może być także pomocne w efektywnym odchudzaniu. Badania wykazały, że dieta zawierająca tego rodzaju produkty mleczne oraz większe ilości warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych i olejów roślinnych, może być bardzo skuteczna w pozbyciu się nadwagi.

 

W niektórych rodzajach serka wiejskiego można znaleźć także żywe kultury bakterii, które są znane jako probiotyki. Warto jednak dodać, że większość serków wiejskich posiada dużą zawartość sodu, który spożywany w dużych ilościach może być niebezpieczny dla zdrowia, dlatego zaleca się umiarkowane spożywanie produktów tego typu.

 

Najważniejsze geny stanowią tylko 8% ludzkiego DNA

Gdy rozszyfrowano ludzki kod genetyczny powstało pytanie, jaką rolę odgrywa 20 tysięcy genów, które posiadamy. Genetycy z Uniwersytetu Oksfordzkiego postanowili udzielić odpowiedzi - według naukowców tylko 8,2% ludzkiego DNA jest szczególnie ważne.

 

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, jakie fragmenty DNA są użyteczne. Tylko 1% DNA koduje informacje o budowie białek. Nie znaczy to jednak, że reszta DNA nie jest ważna. I tak na przykład telomery zabezpieczają chromosomy podczas kopiowania, a centromery są niezbędne do prawidłowego podziału chromosomów. Bez wspomnianych fragmentów DNA nie moglibyśmy istnieć.

 

Naukowcy z ENCODE uważają, że w ludzkim genomie istnieje od 20 do 80% funkcjonalnych sekwencji. Niektórzy genetycy uważają, że nawet najbardziej bezużyteczne sekwencje DNA służą wydłużeniu łańcucha, co jest niezbędne dla zwartego dopasowania do jądra komórki. Jeszcze inni uważają fragment DNA za funkcjonalny, jeśli jego zmiana inna niż z pokolenia na pokolenie jest śmiertelna dla właściciela. Takie fragmenty DNA nazywa się fragmentami konserwatywnymi.



Poprzez różnice w konserwatywnych częściach DNA można badać związek organizmu z jego przodkami – im więcej różnic między gatunkami, tym badany przodek żył wcześniej. W procesie ewolucji niektóre fragmenty DNA zaczynają odgrywać ważną rolę (stają się konserwatywne). Następnie, nie ulegając większym mutacjom na przestrzeni czasu, stają się nieistotne z punktu widzenia rozwoju i reprodukcji gatunku (możemy wtedy uznać je za niekonserwatywne). Różne obszary DNA mają różne tempo zmiany z konserwatywnych na niekonserwatywne: geny odpowiedzialne za najważniejsze funkcje życiowe organizmu zmieniają się najwolniej.

 

Porównując ludzki genom z DNA kilkunastu innych ssaków o różnym stopniu pokrewieństwa stwierdzono, że tylko 7,1-9,2% DNA człowieka charakteryzuje się wolnym tempem zmiany z konserwatywnego na niekonserwatywne i na odwrót. Właśnie te fragmenty naukowcy uważają za najważniejszą część DNA.

 

Operacja jaskry – bezpieczny i bezbolesny zabieg zapobiegający utracie wzroku

Szacuje się, że około 70 milionów ludzi na całym świecie choruje na jaskrę, a mniej więcej co dziesiąta osoba spośród nich utraciła z jej powodu wzrok. Przyczyny tej najczęściej przebiegającej bezobjawowo choroby nie są do końca znane, jednak w przypadku trafnej i wczesnej diagnozy da się znacząco opóźnić jej rozwój, aby uratować wzrok pacjenta. Dowiedz się, kto znajduje się w grupie ryzyka oraz w jaki sposób przebiega operacja jaskry, stanowiąca najskuteczniejszą metodę walki z tą chorobą.

Jaskra – zagrożenie dla wzroku przebiegające niemal bezobjawowo

Z medycznego punktu widzenia możemy wyróżnić przynajmniej kilkanaście typów jaskry, która bywa między innymi pierwotna lub wtórna. Niezależnie od przyczyn, choroba zwana również Glaukomą prowadzi do stopniowego uszkadzania nerwu wzrokowego, którego ostateczną konsekwencją jest nawet trwała utrata wzroku. Nerw wzrokowy obumiera na skutek podwyższonego ciśnienia wewnątrz gałki ocznej. Znajdująca się w niej ciecz nie znajduje bowiem odpowiedniego ujścia na zewnątrz.

Glaukoma atakuje podstępnie, ponieważ w przeważającej większości przypadków przebiega praktycznie bezobjawowo. Bardzo często niezbyt dokuczliwe okresowe objawy trudno utożsamiać z tak poważnym schorzeniem. O rozwoju jaskry świadczyć mogą między innymi światłowstręt, pogorszenie jakości widzenia w ciemności, regularne łzawienie oczu bez wyraźnej przyczyny oraz mroczki widziane w trakcie spoglądania na źródło światła. Osoby, które wspomniane objawy odczuwają regularnie, powinny skonsultować się z lekarzem.

Kto jest najbardziej narażony?

Przypadki wystąpienia jaskry u bliskiej rodziny w naturalny sposób podwyższają ryzyko zachorowania. Zwykle choroba zaczyna się rozwijać u osób powyżej 35 roku życia, jednak Glaukoma atakuje coraz młodsze osoby. Ponadto rozwojowi jaskry sprzyjają między innymi częste migreny, niskie ciśnienie krwi oraz inne objawy sercowo-naczyniowe, krótkowzroczność, cienkie rogówki, czy regularny stres.

Kiedy operacja jaskry staje się konieczna?

Zdiagnozowanej jaskry pod żadnym pozorem nie wolno bagatelizować, gdyż skutki zbyt wysokiego ciśnienia cieczy wewnątrzgałkowej na nerw wzrokowy są nieodwracalne. Nieleczona Glaukoma będzie rozwijać się dalej, przy czym utrata wzroku nastąpi dość nagle w ostatnim stadium rozwoju choroby. Popularną metodą leczenia jaskry jest stosowanie specjalnych kropli obniżających ciśnienie w gałce ocznej, jednak ten sposób nie zawsze bywa skuteczny. U wielu osób nie przynosi on pożądanych rezultatów. Z tego względu, po konsultacji z lekarzem, pacjenci coraz częściej decydują się na zabieg chirurgiczny. Dlatego operacja jaskry staje się coraz bardziej popularną metodą jej leczenia.

Na czym polega operacja jaskry?

Za operacją jaskry zdecydowanie przemawia fakt, że obecnie odbywa się ona nowoczesną techniką laserową. Dzięki temu zabieg jest precyzyjny i bezpieczny, z punktu widzenia pacjenta bezbolesny. Operacja jaskry polega na wykonaniu dokładnego nacięcia tęczówki, poprzez które nadmiar cieczy znajdującej się w gałce ocznej uzyska swobodne ujście na zewnątrz. W ten sposób ciśnienie panujące wewnątrz gałki wróci do normy, a degradacja nerwu wzrokowego zostanie skuteczne zahamowana.

Więcej na: http://www.voigtmedica.pl/operacja-jaskry/

 

Rozwiązując krzyżówki możemy „odmłodzić” mózg o 10 lat

Dobre wieści dla pasjonatów krzyżówek. Najnowsze badania dowodzą, że spędzanie wolnego czasu na rozwiązywaniu krzyżówek może przyczynić się do zachowania dobrej kondycji umysłowej w podeszłym wieku.

 

Według badaczy z Uniwersytetu w Exeter oraz Kings College w Londynie, rozwiązywanie jednej krzyżówki dziennie może odmłodzić mózg aż o 10 lat. Przebadano w tym celu 17 tysięcy osób powyżej 50 roku życia. Oceniano pracę mózgu uczestników i stwierdzono, że osoby regularnie rozwiązujące krzyżówki znacznie lepiej sprawowały się w wykonywaniu zadań wymagających uwagi, logicznego myślenia oraz pamięci.



Wyniki badań zostały zaprezentowane w ramach międzynarodowej konferencji na temat choroby Alzheimera, która odbyła się w tym roku w Londynie. Naukowcy mają nadzieję, że ich praca pomoże w zidentyfikowaniu łatwych ćwiczeń, które mogą być włączone do codziennego życia, aby pomóc ludziom utrzymywać dobrą kondycję funkcji poznawczych.

„Utrzymywanie umysłu w aktywności może pomóc w zmniejszeniu spadku zdolności poznawczych wraz z wiekiem” – twierdzi dr Doug Brown, dyrektor Alzheimer’s Society – „Istnieje wyraźny związek pomiędzy regularnym rozwiązywaniem krzyżówek a poprawą pamięci oraz myślenia”.

 

Pełnowartościowe śniadanie gwarancją utrzymania stałej wagi

Codzienne porządne śniadanie oraz pozbycie się nawyku podjadania może być kluczem do zapobiegnięcia przyrostowi masy ciała. Nadwaga wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób serca, cukrzycą typu 2 oraz niektórymi rodzajami nowotworów.

 

Zbadano ponad 50 tysięcy osób w wieku powyżej 30 lat. Skupiono się na możliwym związku częstotliwości posiłków ze wzrostem masy ciała. Naukowcy badali nawyki żywieniowe uczestników przez 7 lat.

 

Pacjenci wypełniali kwestionariusze, szczegółowo przedstawiając jakiekolwiek swoje dolegliwości, a także nawyki żywieniowe, aktywność fizyczną oraz inne istotne dla badania informacje. Szczególną uwagę skupiano na ustaleniu częstotliwości oraz pory przyjmowania posiłków.



Dzięki badaniom naukowcy doszli do kilku istotnych wniosków. Okazało się między innymi, że osoby regularnie jedzące śniadania miały tendencję do utraty wagi, w przeciwieństwie do osób, które śniadania pomijały.

 

Kolejnymi korzystnymi praktykami żywieniowymi było zostawianie dłuższej przerwy między śniadaniem a obiadem oraz całkowita eliminacja przekąsek. W badaniach stwierdzono także silny związek między wskaźnikiem BMI a postępującym wiekiem. Uczestnicy poniżej 60 roku życia mieli tendencję do łatwiejszego przybierania na wadze, co zmieniało się powyżej 60 roku życia, gdy pacjenci częściej doświadczali utraty masy ciała.