luty 2018

Wielkie badania ostatecznie potwierdziły skuteczność działania antydepresantów

Naukowcy sądzą, że udało im się wreszcie rozstrzygnąć wieloletni spór na temat skuteczności antydepresantów. W wyniku przeprowadzenia największych jak dotąd badań ustalono, że leki te w większości działają.

 

Podczas badania przeanalizowano dane z wcześniej przeprowadzonych 522 badań z udziałem ponad 116 tysięcy osób. Dzięki temu udało się wyszczególnić 21 leków przeciwdepresyjnych, które są wyjątkowo skuteczne w leczeniu niektórych chorób psychicznych. Przełomowy raport naukowców został opublikowany w czasopiśmie naukowym Lancet.

 

Królewskie Kolegium Psychiatrów z Wielkiej Brytanii stwierdziło, że przeprowadzona przez nie metaanaliza badań dowodzi o skuteczności niektórych leków antydepresyjnych, choć istnieje wiele różnic w ich działaniu. Niemniej jednak udało się wyróżnić najczęściej przepisywane i jednocześnie najbardziej skuteczne leki antydepresyjne, co z pewnością jest dobrą informacją dla pacjentów.

 

Według naukowców, najbardziej efektywne antydepresanty to: agomelatyna, amitryptylina, escitalopram, mirtazapina oraz paroksetyna. Z kolei do najmniej skutecznych substancji należy: fluoksetyna, fluwoksamina, reboksetyna i trazodon.

Autorzy badania sądzą, że ich ustalenia mogą pomóc lekarzom w doborze skuteczniejszego leczenia, jednak nie oznacza to, że każdy pacjent powinien zmienić leki. W badaniu oceniano uśredniony wpływ leków, jednak ich skuteczność może różnić się w zależności od wieku, płci i innych cech poszczególnych pacjentów.

 

Metaanaliza wykonana przez naukowców nie pomogła jednak w rozwiązaniu najważniejszego problemu – jak pomóc pacjentom z depresją oporną na leczenie, u których żaden z 21 leków nie zadziałał.

 

Kwaśne herbaty owocowe mogą szkodzić naszym zębom

Częste picie napojów takich, jak herbata owocowa lub smakowa woda, może przyczynić się do kwasowej erozji szkliwa, twierdzą specjaliści. Szczególnie niebezpieczne dla stanu naszego uzębienia jest powolne sączenie tego rodzaju płynów.

 

Mycie zębów tylko częściowo zapobiega erozji szkliwa – równie ważne są nasze nawyki żywieniowe. Przykładowo to, w jakim tempie spożywamy owoce, czy nie trzymamy ich zbyt długo w jamie ustnej. Ale liczy się nie tylko to co jemy – regularne picie wody z cytryną także źle wpłynie na nasze szkliwo, podobnie jak herbaty owocowe.  

 

Lekarze wymieniają najpopularniejsze i zarazem szkodliwe dla naszego uzębienia napoje o kwaśnym odczynie: alkohol, herbaty owocowe, woda smakowa, koncentraty owocowe oraz słodzone napoje. Za to neutralne dla zdrowia naszych zębów są: czysta woda, herbata, kawa, mleko oraz woda gazowana.

Radą dla osób, które nie są w stanie pożegnać się ze swoimi ulubionymi napojami może być picie ich do posiłku, gdy nasza ślina bardziej neutralizuje kwas w nich zawarty, lub picie ich przez słomkę, gdy płyn nie ma tak silnego kontaktu z naszymi zębami.

 

Zbyt długie oglądanie telewizji zwiększa ryzyko zakrzepicy

Najnowsze badania wykazały, że poświęcanie zbyt wiele czasu na oglądanie telewizji może zwiększać ryzyko zakrzepicy żył. Fanom wylegiwania się na kanapie grozi zarówno zakrzepica żył głębokich – powstanie zakrzepu w układzie żył głębokich, jak i zatorowość płucna – zwężenie lub zamknięcie tętnicy płucnej.   

 

Jedną z głównych przyczyn zakrzepicy żylnej jest zmniejszenie przepływu krwi w organizmie, do czego przyczynia się na przykład nieruchome siedzenie przez dłuższy czas. Stąd wniosek naukowców na temat tego, że maratony filmowe nie służą naszemu zdrowiu.

 

W 2017 roku ustalono, że przeciętny Polak ogląda telewizję średnio przez 4 godziny i 36 minut każdego dnia. To jednak nie jedyna czynność, którą wykonujemy w stanie spoczynku. Średnio 6 godzin dziennie Polacy poświęcają na korzystanie z Internetu. Można więc śmiało wykalkulować, że pozostaje niewiele czasu na aktywność fizyczną.

Częstotliwość występowania zakrzepicy żył jest zdecydowanie wyższa w populacjach zachodnich. Problem dotyczy osób w każdym wieku, jednak seniorzy spędzający zbyt wiele czasu przed telewizorem mogą dodatkowo nabawić się problemów z chodzeniem.

 

Niestety naukowcy odkryli także to, że próba rekompensowania sobie ćwiczeniami czasu spędzonego na kanapie nie zmniejsza ryzyka wystąpienia zakrzepicy. Czy chcemy, czy nie, kluczem do poprawy naszego stanu zdrowia jest zredukowanie czasu spędzanego na oglądaniu naszych ulubionych filmów i seriali.

 

Jak obniżyć poziom insuliny?

Insulina jest hormonem używanym przez organizm do pozyskiwania energii z węglowodanów obecnych w spożywanej przez nas żywności. Jeśli insulina działa nieprawidłowo, poziom cukru we krwi pacjenta wzrasta zbyt wysoko i może powodować w organizmie uszkodzenia, zwłaszcza nerek, oczu oraz nerwów w naszych kończynach. W ostatnich czasach wielu ludzi zmaga się z problemem insulinooporności, która jest silnym czynnikiem ryzyka wobec cukrzycy typu 2. W jaki sposób zapanować nad poziomem insuliny w naszym organizmie i jak zwiększyć wrażliwość naszych komórek na insulinę?

 

  1. Spożywaj produkty, które utrzymują niski poziom cukru we krwi

- awokado;

- banany;

- borówka amerykańska;

- cynamon;

- czosnek;

- miód;

- masło orzechowe;

- pełnoziarniste płatki owsiane;

- ocet winny;

- jogurt naturalny.

 

2. Unikaj żywności, która powoduje skoki insuliny

- produkty o wysokiej zawartości cukru, takie jak cukierki, czekolada, ciastka;

- suszone owoce;

- słodkie napoje.

3. Stosuj dietę niskowęglowodanową

Spożywanie produktów spożywczych o niskiej zawartości węglowodanów skutecznie pomoże obniżyć poziom insuliny we krwi, a także będzie skutkować utratą wagi i obniżeniem ciśnienia krwi. Idealnym przykładem diety niskowęglowodanowej jest dieta śródziemnomorska. Twój jadłospis będzie bogaty w produkty bogate w błonnik, owoce, warzywa, orzechy, oliwę z oliwek oraz ryby.

 

4. Zmniejsz swoją masę ciała

Jeśli posiadasz nadwagę to przede wszystkim utrata masy ciała zmniejszy poziom insuliny w Twojej krwi. Dzieje się tak dlatego, że nadwaga oraz tłuszcz w większości odpowiadają za oporność na insulinę naszego organizmu. W schudnięciu pomoże nie tylko dieta, ale także regularna aktywność fizyczna – przede wszystkim taka, która pobudza bicie naszego serca.

 

5. Znajdź czas na relaks

Stres także może prowadzić do nadmiernej produkcji insuliny, ponieważ organizm próbuje w dość prymitywny sposób wytworzyć energię do wydostania się ze stresującej sytuacji. Najlepszym sposobem na walkę z przewlekłym stresem jest wysypianie się, medytacja, ale także poświęcanie każdego dnia przynajmniej 15-30 minut na swoje przyjemności.

 

Ciekawostki:

W niektórych badaniach wykazano, że suplementacja chromu może pomóc w obniżeniu insuliny. Wspomina się także o tym, że podobny wpływ mogą mieć zielona herbata, kapsaicyna oraz imbir.

 

Jabłko – popularny owoc o szerokiej gamie właściwości zdrowotnych

Jabłka są owocami popularnymi na całym świecie, a większość lekarzy zaleca ich codzienne spożywanie. Te aromatyczne owoce posiadają całą gamę witamin i minerałów, a ponadto mają dużą zawartość błonnika pokarmowego, który wspomaga nasze trawienie. Oto kilka najważniejszych właściwości zdrowotnych, które zyskamy z regularnego spożywania jabłek.

 

Pomoc w utracie wagi

Jabłka to nie tylko smaczna, ale i syta przekąska, ponieważ zawiera błonnik. Dzięki temu trzymamy nasz apetyt pod kontrolą i unikamy przejadania się. W wielu dietach jabłko to popularne uzupełnienie codziennego jadłospisu.

 

Stabilizuje poziom cukru we krwi

W jabłkach znajdziemy polifenole, które pomagają zmniejszyć wchłanianie się węglowodanów do naszego organizmu. To z kolei przekłada się na zredukowanie poziomu cukru we krwi. Ponadto, polifenole zawarte w jabłkach stymulują nasze receptory insuliny, dzięki czemu lepiej przyswajamy cukier.

 

Zapobieganie chorobom serca

Właściwości przeciwutleniające jabłek neutralizują tłuszcze znajdujące się w naczyniach krwionośnych, a także zmniejszają stany zapalne. Z tego powodu jabłka uważa się za dobry element diety w zapobieganiu chorobom serca.

 

Poprawa zdrowia jelit

Spożywanie jabłek wspomaga zdrową florę bakteryjną w naszych jelitach. Dzięki temu nasz metabolizm przyspiesza, a organizm skuteczniej oczyszcza się z toksyn.

 

Wspomaganie układu odpornościowego

Ludzie o obniżonej odporności organizmu powinni jeść jabłka, dlatego często poleca się je osobom chorym lub przeziębionym. Pomogą one w detoksykacji organizmu i poprawie ogólnego stanu zdrowia.

Poprawa wzroku

Zarówno flawanoidy, jak i fitoskładniki zawarte w jabłkach zmniejszają szkodliwy wpływ wolnych rodników na nasz narząd wzroku. Dzięki temu regularne spożywanie jabłek może zapobiegać wielu chorobom oczu. 

 

Pielęgnacja skóry

Przeciwutleniacze, które znajdziemy w jabłkach z pewnością pomogą w utrzymaniu naszej skóry w dobrej kondycji. Spowolnimy starzenie się naszej skóry, a zatem powstawanie zmarszczek oraz przebarwień.

 

Zdrowie zębów

Wykazano korelację między spożywaniem jabłek a zdrowszymi zębami oraz dziąsłami. Jak się okazuje, jabłka mają właściwości antybakteryjne, które między innymi zmniejszają częstotliwość występowania ubytków w zębach.

 

Dlaczego warto jeść rosół gotowany na kościach?

Rosół gotowany na kościach to przepis na zdrowie stosowany od pokoleń. Główną zaletą tego dania jest duża zawartość kolagenu, który ma zbawienny wpływ na stan zdrowia naszych jelit. Dlatego też dietetycy zalecają spożywanie rosołu w szczególności osobom cierpiącym na różnego rodzaju stany zapalne jelit.

 

Rosół gotowany na kościach ma jedną zasadniczą przewagę – bogactwo kolagenu. Dzięki niemu mamy miękką, jędrną skórę, lśniące włosy oraz mocne paznokcie. Kolagen leczy także wiele dolegliwości układu pokarmowego, takich jak refluks żołądkowy i stany zapalne jelit.

 

W rosole znajdziemy cenne aminokwasy oraz minerały, które przyspieszają naturalny proces regeneracji organizmu. W rosole na kościach znajduje się także glicyna – niezbędny aminokwas, który pomaga w oczyszczaniu się organizmu. Jeśli stosujemy zbilansowaną dietę, ma to także wpływ na szybszą utratę wagi.

Tego rodzaju buliony są dobrze tolerowane przez kobiety w ciąży, między innymi pomagając im w radzeniu sobie z mdłościami. Dodatkowo zawierają one wszystkie niezbędne składniki dla prawidłowego rozwoju dziecka.

 

Spożywanie rosołu wzmacnia nasz układ odpornościowy, dzięki czemu rzadziej chorujemy na przeziębienie i grypę. Mają na to wpływ komórki szpiku kostnego, aminokwasy oraz kolagen. Należy jednak pamiętać, że najzdrowszy rosół to taki, który przyrządzaliśmy samodzielnie - ze sprawdzonych ekologicznych składników.

 

Co bardziej szkodzi: alkohol czy marihuana? Naukowcy odpowiadają

Od lat toczy się zaciekła dyskusja na temat tego, które z popularnych używek wyrządzają największe szkody wobec naszego zdrowia. I choć istnieje tak wiele dowodów na to, że marihuana jest znacznie mniej szkodliwa od alkoholu, a ponadto posiada wiele właściwości zdrowotnych, to w wielu krajach wciąż stanowi nielegalną substancję. Jednak najnowsze badania jasno stawiają sprawę: marihuana ma znacznie mniej szkodliwy wpływ wobec naszego mózgu, niż alkohol.

 

Badacze z Uniwersytetu Kolorado wykonali obrazowanie metodą rezonansu magnetycznego mózgów ponad 1000 pacjentów w różnym wieku, którzy stosowali różne używki. Następnie z pozyskanych danych starano się jak najdokładniej przyjrzeć substancji szarej, skupisku ciał komórek nerwowych, oraz substancji białej, skupisku wypustek neuronów, które wspólnie budują w mózgu ośrodkowy układ nerwowy.

 

Naukowcy odkryli, że marihuana oraz występujące w niej kannabinoidy nie powodują długotrwałych zmian w ośrodkowym układzie nerwowym pacjentów. Natomiast alkohol wyrządzał trwałe szkody zarówno zmniejszając wielkość substancji szarej, jak i integralność substancji białej w mózgu.

Negatywny wpływ alkoholu na funkcjonowanie mózgu nie jest nową informacją, jednak do tej pory zakładano, że marihuana może być podobnie szkodliwa ze względu na jej bezpośrednie działanie psychoaktywne. Jak się okazuje, sąd ten był błędny.

 

Mimo wszystko naukowcy informują, że wpływ marihuany na ludzkie zdrowie wymaga jeszcze wielu badań. Nie brakuje jednak chęci na prowadzenie tego typu eksperymentów, ponieważ jest to duża szansa na stworzenie alternatywnych metod leczenia wielu chorób oraz dolegliwości.

 

Ograniczenie węglowodanów w diecie skuteczną metodą w leczeniu stłuszczenia wątroby

Ostatnio ograniczanie spożycia pieczywa, makaronu, ziemniaków oraz innych pokarmów bogatych w węglowodany stało się popularnym trendem w odchudzaniu. Jak się okazuje, moda ta nie występuje bez powodu, ponieważ ograniczenie węglowodanów może oferować konkretne korzyści zdrowotne. W najnowszych badaniach udowodniono, że mniejsze spożycie węglowodanów stanowi skuteczną metodę w leczeniu stłuszczenia wątroby.

 

Badacze z Królewskiego Instytutu Technologicznego w Szwecji dowiedli, że pacjenci zmagający się z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby, którzy przeszli na dietę niskowęglowodanową, znacznie poprawili swoje wyniki zdrowotne.

 

W ciągu zaledwie 2 tygodni dieta ograniczająca spożycie węglowodanów poprawiła metabolizowanie tłuszczu wątrobowego i doprowadziła do jego znacznej redukcji. Co więcej, u pacjentów odnotowano zmniejszenie charakterystycznych dla otyłości stanów zapalnych w organizmie.

Poprawie uległ także stan zdrowia jelit pacjentów, którzy przeszli na nową dietę, co skutkowało ich znacznie lepszym samopoczuciem. Naukowcy sądzą, że jeśli tak krótkoterminowa zmiana w odżywianiu przynosi tak dobre skutki, to z pewnością może ona być sporym wsparciem w leczeniu chorób cywilizacyjnych, takich jak niealkoholowe stłuszczenie wątroby.

 

Banany to wyjątkowo zdrowe i odżywcze owoce

Banany są jednymi z najczęściej spożywanych owoców na świecie. Zawierają cenne przeciwutleniacze i witaminy, które mogą pomóc w ochronie organizmu przed wieloma chorobami. Ponadto, jest to łatwa do transportu i wysokokaloryczna przekąska, która z powodzeniem może stanowić jeden z posiłków. Co więcej, możemy ją nabyć w sklepie przez cały rok.

 

Wspomaganie trawienia

Badania wykazały, że spożywanie bananów może pomóc w leczeniu problemów trawiennych. Owoce te posiadają wysoką zawartość błonnika, który wspomaga pracę jelit i łagodzi dolegliwości takie jak zaparcia oraz wzdęcia. Konsystencja oraz skład bananów stymuluje także wydzielanie soków żołądkowych. Specjaliści są zdania, że banany mogą być również dobrym lekarstwem na kaca, jeśli ma się podrażniony przewód pokarmowy.

 

Dodatkowa energia

Jeśli brakuje nam energii i czujemy się zaspani, zamiast sięgać po słodkie napoje energetyczne lub kawę, możemy najpierw spróbować zjeść banana. Owoc zawiera wszystkie trzy naturalne cukry – sacharozę, fruktozę oraz glukozę, które są w stanie skutecznie pobudzić nasz organizm do pracy.

 

Zdrowie dla serca

Banany są dobrym źródłem potasu – 1 średniej wielkości owoc odpowiada 425 mg potasu, co stanowi 11% dziennego spożycia. To bardzo ważny minerał dla zdrowia naszych serc. Dieta bogata w potas pomaga obniżyć ciśnienie krwi, a także wiąże się z o 27% mniejszym ryzykiem wystąpienia chorób serca.

Zdrowie dla oczu

Banan, podobnie jak marchewka oraz dynia, posiada wysoką zawartość przeciwutleniaczy, karotenoidów oraz minerały, które mogą mieć dobry wpływ na kondycję zdrowotną naszych oczu. Regularne spożywanie bananów może więc znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na zwyrodnienie plamki żółtej, zaćmę, a także jaskrę.

 

Pomoc w odchudzaniu

Banany nie należą do owoców o najniższej wartości kalorycznej, są jednak bardzo sycące i odżywcze. W badaniach wykazano, że spożywanie bananów o zielonej skórce może mieć działanie dodatkowo zmniejszające apetyt, a tym samym prowadzi to do szybszej utraty masy ciała.

 

Białko z jaja kurzego może obniżyć ciśnienie krwi, a nawet pomóc w odchudzaniu

Jajka są uniwersalnym produktem spożywczym, z którego można stworzyć wiele pełnowartościowych posiłków. Jednak stale trwa debata na temat tego, w jaki sposób spożywanie jajek wpływa na nasz poziom cholesterolu. Wiele osób sądzi, że to żółtka sprawiają, że nasz cholesterol rośnie, więc częściej jada się białko jaja. Spożywanie wyłącznie białka jajek może istotnie ograniczyć wartość kaloryczną naszego posiłku, a także wyeliminować część tłuszczów nasyconych. To jednak nie wszystko, okazuje się, że białka jaj mają znacznie więcej właściwości zdrowotnych.

 

Ograniczenie cholesterolu

Osoby, które zmagają się z podwyższonym poziomem cholesterolu, mogą z powodzeniem jeść białka jaj. Dzięki temu mają mniejsze ryzyko doświadczenia chorób układu sercowo-naczyniowego.

 

Bogactwo białka

Jajka są jednym z najlepszych źródeł białka. Dzięki niemu czujemy się bardziej syci i budujemy tkankę mięśniową. Dzięki wyeliminowaniu żółtka i spożywaniu wyłącznie białka pozbawiamy nasz posiłek znacznej ilości kalorii, co jest idealną opcją dla osób odchudzających się.

 

Zdrowsze ciśnienie krwi

Białko jest dobrym źródłem potasu, a to szansa na zmniejszenie naszego ciśnienia krwi. Potas jest ważnym minerałem i elektrolitem, dzięki któremu mamy zdrowe serce i kości, a nasz organizm może prawidłowo funkcjonować. Według badań opublikowanych w American Chemical Society, białko jaja zawiera peptyd o nazwie RVPSL, który także pomaga obniżyć ciśnienie krwi.

Zmniejszone ryzyko chorób układu krążenia

Zarówno potas, jak i peptyd RVPSL przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia. Jeśli regularnie jemy białko jaj, nasze naczynia krwionośne rozszerzają się i prowadzi to do swobodnego przepływu krwi, który uniemożliwia powstawanie jakichkolwiek zatorów.

 

Źródło wielu witamin

W białku jaja znajdziemy wiele niezbędnych witamin, takich jak witamina A, witamina B2, witamina B-12 oraz witamina D. Witamina B2 (ryboflawina), jest niezbędna do zapobiegania różnym chorobom, takim jak związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej, zaćma oraz migrenowe bóle głowy.