Kategorie:
Morele są jednymi z najbardziej użytecznych owoców spośród wszystkich owoców pestkowych. Korzystnie wpływają na trawienie i układ krążenia człowieka. Ostatnio przeprowadzone badanie udowodniło, że morele chronią również przed rakiem płuc, żołądka, przełyku i pęcherza moczowego.
Jak podaje portal MedikForum - w owocach moreli można znaleźć: srebro, żelazo, sole mineralne, insulinę, witaminę A, witaminy z grupy B i witaminę C, jak również kwas cytrynowy, kwas salicylowy, kwas winny i kwas jabłkowy. Zdolność tych owoców do ochrony organizmu przed chorobami nowotworowymi naukowcy tłumaczą m.in. wysokim poziomem karotenu. Jednak dietetycy ostrzegają, że osoby cierpiące na choroby takie jak zapalenie błony śluzowej żołądka i choroby wrzodowej, powinny jeść morele z dużą ostrożnością. Dotyczy to również osób z rozpoznaną cukrzycą.
Morele doceniane są również przez producentów kosmetyków. Maseczka ze świeżych owoców moreli łagodzi stany zapalne, działa ściągająco, pomoże także przy cerze trądzikowej i tłustej. Najcenniejszy dla przemysłu kosmetycznego jest jednak olej z nasion moreli.
Również pestki moreli mają swoją renomę, zawierają one witaminę B17, która podobno leczy choroby nowotworowe. Należy je jednak wcześniej wysuszyć w piekarniku w wysokiej temperaturze i jednorazowo jeść niewielką ich ilość, ponieważ zawarta w nich amigdalina jest przekształcana w naszym organizmie w trujący kwas cyjanowodorowy.
Komentarze
Skomentuj