Cynamon to najbezpieczniejszy lek na Parkinsona

Kategorie: 

www.sxc.hu

Jak podaje Ani News, naukowcy z Rush University Medical Center odkryli, że regularne spożywanie cynamonu przynosi niespodziewany skutek. Hamuje biomechaniczne, komórkowe i anatomiczne zmiany w mózgu, charakterystyczne dla choroby Parkinsona.

 

Badanie wykazało, że po jego spożyciu, cynamon przekształca się w benzoesan sodu. Związek ten przenika do mózgu i powstrzymuje niszczenie białek ochronnych Parkin i DJ-1, co normalizuje pracę neuroprzekaźników i poprawia motorykę u myszy chorujących na chorobę Parkinsona. Według profesor neurologii Floyd A. Davis, cynamon może być jedną z najbezpieczniejszych metod spowolnienia postępów choroby.


Z kolei zespół naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego odkrył, że związki zawarte w cynamonie- aldehyd cynamonowy i epikatechina - hamują akumulację w mózgu szkodliwego białka tau, związanego z rozwojem choroby Alzheimera.

 

 

Ocena: 

1
Średnio: 1 (1 vote)

Komentarze

Portret użytkownika Bob

No to juz chyba wszystko

No to juz chyba wszystko jasne, to dlatego zapewne UE chce zakazac cynamonu. A noz terapia nim mogla by pomoc wielu ludziom. Nie ma nic lepszego niz naturalne metody ale firmy farmaceutyczne pewnie mocno to lobbuja zeby przypadkiem ich guzik warte pigulki nie wyszly z uzycia..

0
0

Skomentuj