Naukowcy stwierdzili, że soki z kartonów są szkodliwe dla zdrowia

Kategorie: 

Źródło: freeimages.com

Naukowcy z Kings College w Londynie wydali oświadczenie, z którego wynika, że soki owocowe są szkodliwe dla zdrowia, a ich spożywanie zwiększa ryzyko wystąpienia poważnych chorób.

 

Niedawno eksperci z Kings College w Londynie zalecali, aby rodzice zastąpili soki owocowe, które uwielbiają ich dzieci, mlekiem i wodą. Według naukowców, większość dorosłych jest świadoma zagrożeń związanych z napojami gazowanymi, ale błędnie uważa, że ​​soki i nektary z owoców są użytecznymi produktami.

 

Powszechne przekonanie, że soki owocowe w kartonach są dobre są zdrowie, stoi w sprzeczności z wynikami badań, z których wynika, że stosowanie tych ciekłych produktów zwiększa tylko ryzyko poważnych chorób, takich jak otyłość, cukrzyca typu 2, jak również patologii układu sercowo-naczyniowego.

 

Naukowcy twierdzą, że ciąg społeczeństwa ku różnym sztucznie słodzonym sokom i koktajlom doprowadził do tego, że typowy nastolatek ma wyższe o 40% od normalnego spożycie cukru, a dla dorosłych jest to 13% więcej.

 

W raporcie z badań opublikowanym w branżowym czasopiśmie "Lancet" podkreślono, że popularny sok pomarańczowy jest tak samo szkodliwy, jak słodzone napoje. Jednocześnie specjaliści zachęcają do spożywania wody, na przykład z cytryną.

 

Niestety w przypadku napojów kartonowych, zwłaszcza tych tanich sytuacja jest jeszcze gorsza, ponieważ zamiast cukru daje się tam rzekomo rakotwórczy aspartam, który pełni funkcję popularnego środka słodzącego. Warto zadać sobie trud i przeczytać co się w ogóle pije a już w szczególności nie wolno dawać takich trucizn naszym dzieciom.

 

 

 

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Komentarze

Portret użytkownika radgar

Róbmy sami soki, najlepiej w

Róbmy sami soki, najlepiej w wyciskarce w domu.

Soki z zielonych warzyw liściastych zawierają witaminy A, C, K i z grupy B, antyoksydanty, minerały takie jak magnez, potas, wapń, żelazo. Chronią przed chorobami serca, obniżają ciśnienie, wspomagają mózg, poprawiają krążenie i płodność. A co najlepsze – nie tuczą!  Wyciskarki wolnoobrotowe najnowszej generacji bez trudu wydobędą z nich odżywczy sok. Jakie warzywa wyciskać dla zdrowia i urody?

 

  • Sok z boćwiny – fontanna przeciwutleniaczy. Kwas syryngowy w buraku liściowym działa przeciwbakteryjnie i antyoksydacyjnie, stabilizuje też poziom cukru we krwi. Kemferol – kolejny antyoksydant – działa przeciwzapalnie, chroni przed chorobami serca, cukrzycą i innymi chorobami przewlekłymi.
     
  • Sok z rukoli na odporność. Zawiera glukozynolany, które zmieniają się w izotiocyjaniany i wzmacniają odporność – szczególnie na raka. Jest też bogaty w luteinę, zeaksantynę i beta-karoten, które zapobiegają zaćmie. Działa też bakteriobójczo dzięki dużej zawartości aminokwasów siarkowych. Dla jeszcze lepszego efektu wyciskaj ekologiczne kiełki rukoli.
     
  • Sok z kapusty na cukrzycę. Jak wykazało badanie naukowców z Leicester, jedzenie kapusty chroni przed cukrzycą typu 2. To dzięki przeciwutleniaczom – sok z kapusty jest bogaty w witaminę C, która działa antyutleniająco. Zawiera też magnez i kwas alfa-linolenowy.
     
  • Sok z jarmużu – źródło witamin. Zawiera nieprawdopodobną ilość witamin i minerałów – witaminy A, B1, B2, B6, C, E, K, PP,  żelazo, wapń, magnez, potas, sód, fosfor, chlor, miedź, mangan. Jest doskonałym źródłem antyoksydantów – więc spowalnia proces starzenia. Podobnie jak rukola i boćwina, zawiera glukozynolany i kemferol, dlatego chroni przed rakiem jajników, macicy, piersi, jelita, żołądka, płuc. W dehydratorach najnowszej generacji możesz zrobić z jarmużu zdrowe chipsy.

    A to nie wszystko -jarmuż ma działanie antybakteryjne – zwalcza m.in. Helicobacter pylori, na które nie działają nawet antybiotyki. Chroni przed chorobami serca, działa przeciwzapalnie, wzmacnia kości, obniża poziom cukru we krwi, zwiększa produkcję czerwonych krwinek i uszczelnia naczynia krwionośne, zapobiega też miażdżycy. Zawiera luteinę i zeaksantynę, dlatego jest zalecany starszym osobom, które są bardziej zagrożone zaćmą.
     
  • Sok z rukwi wodnej na raka piersi. Jak odkryli brytyjscy naukowcy, rukiew wodna zwiększa poziom białka blokującego komórki raka sutka. Sok z rukwi wodnej dostarcza też witaminy K, która jest niezbędna do prawidłowej krzepliwości krwi. Zapobiega też zapychaniu się tętnic. Z kolei z irlandzkich badań wynika, że regularne jedzenie rukwi wodnej zmniejsza uszkodzenia DNA – co zapobiega zapadaniu na raka. Dla lepszej przyswajalności pij świeżo wyciśnięty sok z rukwi.

    Kiełki - zastrzyk zdrowia. Wprowadź do diety dwie porcje kiełków dziennie - najlepiej dodawaj je do soku. Jedz i wyciskaj kiełki ciecierzycy, chia, czosnku, fasoli, fasolki mung, gryki, jęczmienia, kopru, kozieradki, lnu, lucerny, orkiszu, pora, soczewicy, soi. Dwie takie porcje dziennie obniżyły u wielu badanych poziom cholesterolu poniżej poziomu, dla którego przepisywane są statyny.
0
0
Portret użytkownika MisiaM

Mam w domu wyciskarkę do

Mam w domu wyciskarkę do soków Kuvings. Od tych witamin to już mi się kręci w głowie Wacko

0
0
Portret użytkownika Katrina

"Niestety w przypadku napojów

"Niestety w przypadku napojów kartonowych, zwłaszcza tych tanich sytuacja jest jeszcze gorsza, ponieważ zamiast cukru daje się tam rzekomo rakotwórczy aspartam, który pełni funkcję popularnego środka słodzącego. " - Zgodnie z prawem zabronione jest dodawanie cukrów lub innych substancji dosładzających do soków. Myślę, że pomyliliście je z napojami. Soki, zarówno te owocowe jak i warzywne są zdrowe

0
0

Skomentuj