5 przypraw, które są najsilniejszymi antyoksydantami

Kategorie: 

Źródło: 123rf.com

Przyprawy stanowią bogate źródło polifenoli, co oznacza, że powinno się je jeść tak często, jak to możliwe. Polifenole to silne przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki, wytworzone przez długotrwałą ekspozycję na słońce, a także wykazują silne właściwości zabezpieczające przed atakiem drobnoustrojów.

 

Spożywanie pokarmów zawierających duże ilości polifenoli wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega stanom zapalnym i utrzymuje optymalną równowagę flory bakteryjnej w narządach trawiennych. Jednym ze sposobów na zwiększenie ilości spożywanych codziennie polifenoli jest zwiększenie ilości przypraw w naszej diecie. Oto pięć przypraw najbogatszych w te związki.

 

Oregano 
Oregano jest kojarzone z włoską żywnością, sosem do pizzy, pastami. Jest to dobry sposób wykorzystania tej przyprawy. Ale można też tę przyprawę dodać do jajecznicy, zup warzywnych, sałatek lub warzyw smażonych. 
 
Rozmaryn 
Rozmaryn jako dodatek do marynaty nadaje cudowny aromat pieczeniom. Użyć go można do aromatyzowania lemoniady, oliwy z oliwek oraz jako dodatek herbat ziołowych. 
 
Tymianek 
Tymianek jako przyprawa dobrze komponuje się z oregano, zatem można nim doprawiać podobne produkty. Dodać go można ponadto do sałatek, zup, gulaszu, potraw pieczonych lub duszonych w piecu, wszystkich dań na bazie jaj, pieczywa czosnkowego, sosu do makaronu i innych produktów spożywczych. 
 
Kurkuma 
Kurkuma jest najczęściej związana z kuchnią indyjską, i jest to najlepszy sposób aby jej używać. Przygotować można na bazie warzyw, mięsa, ryby, jaj lub soczewicy, danie z curry dodając do nich łyżkę kurkumy wraz z innymi składnikami przyprawy curry, w tym kminku, kolendry, imbiru i czosnku. Przyprawa nadaje potrawie jasnożółty kolor. Kurkumę można również z powodzeniem łączyć z musztardą w celu doprawiania ostrych sosów i marynat. 
 
Szałwia 
Większości Amerykanów smak szałwii kojarzy się ze Świętem Dziękczynienia, ale tę przyprawę powinno się spożywać częściej niż raz w roku. Podobnie jak rozmaryn, szałwia komponuje się z warzywami, mięsem i rybami z rożna. Dodaj szczyptę szałwii do dań makaronowych, zwłaszcza sosów, a także do każdej zupy lub pieczeni. Jest doskonałym dodatkiem warzyw zimowych, takich jak dynia, zwykłe i słodkie ziemniaki i rzepa. 
 
 
 
 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj