Ciemne piwo jest korzystniejsze dla zdrowia, niż jasne

Kategorie: 

www.sxc.hu

Hiszpańscy naukowcy, po przeanalizowaniu 40 marek piwa i poinformowali, że ciemne piwo zawiera więcej żelaza, niż jasne i bezalkoholowe. Według ekspertów, napój ten może skompensować niedobór jednego z najważniejszych pierwiastków śladowych w organizmie człowieka.

 

Przebadano 40 gatunków piw (28 jasnych, 6 ciemnych i 6 bezalkoholowych) z 5 kontynentów. Stwierdzono, że piwo ciemne zawiera średnio 121ppb (z ang. parts per billion -cząsteczek na miliard) jonów żelaza, podczas gdy jasne - 92ppb, a bezalkoholowe tylko 63ppb. Najwyższą zawartość żelaza wykryto w ciemnym hiszpańskim (165 ppb) i ciemnym meksykańskim piwie (130 ppb). Najniższy poziom żelaza odnotowano w piwach z Holandii i Irlandii (odpowiednio 41ppb i 47ppb).


Naukowcy uważają, że różnica ta może być spowodowana specyfiką procesu produkcji i właściwościami używanych do produkcji składników. W artykule opublikowanym w czasopiśmie Journal of the Science of Food and Agriculture, stwierdzono, że wysoka zawartość żelaza związana jest z tym, że do produkcji ciemnego piwa używa się ekstraktów ze słodu i chmielu.


Produkcja piwa jasnego obejmuje jego filtrację z wykorzystaniem ziemi okrzemkowej (skała osadowa złożona głównie z pancerzyków glonów jednokomórkowych - okrzemek) i to pod jej wpływem piwo jasne przybiera swój kolor. Ziemia okrzemkowa jednocześnie "związuje" jony żelaza, co prowadzi do zmniejszenia ich stężenia w napoju. W piwie bezalkoholowym zawartość jonów żelaza ulega redukcji w procesie usuwania alkoholu metodą odparowania próżniowego. Podczas tego procesu, jony żelaza usuwane są z piwa razem z lotnymi cząsteczkami.

 

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Komentarze

Skomentuj