Cukrzyca – właściwe odżywianie

Kategorie: 

Źródło: internet

Właściwe odżywianie w cukrzycy to bardzo ważna część leczenia. Odpowiednio skomponowana dieta nie dopuszcza do niebezpiecznych komplikacji, które wiążą się z chorobą. Pacjenci, którzy przestrzegają zaleceń lekarza, przyjmują stosowne leki i nie pozwalają sobie na zgubne odstępstwa od prawidłowego jadłospisu, mogą w znacznym stopniu zapanować nad cukrzycą.

 

Cukrzyca – epidemia XXI wieku
Z roku na rok coraz więcej osób zapada na cukrzycę (łac. diabetes mellitus). Niestety, najczęściej rozpoznaje się u pacjentów cukrzycę typu II, czyli insulinoniezależną (ok. 90 proc. wszystkich przypadków cukrzycy). W takim przypadku, pomimo wytwarzania insuliny, poziom cukru we krwi może wzrastać (1). Co prawda, wśród diabetyków nadal dominują osoby starsze, ale wiek chorych nieustannie się obniża. Zdaniem specjalistów na „epidemię cukrzycy” w XXI wieku wpływa przede wszystkim nieodpowiedni tryb życia. Pacjenci odżywiają się nieprawidłowo, unikają aktywności fizycznej, za to nie stronią od używek (papierosów i alkoholu). W rezultacie pojawia się nadwaga, potem otyłość. 

Nad wcześnie rozpoznaną cukrzycą stosunkowo łatwo panować – zwykle leczenie opiera się na zmianie nawyków żywieniowych, systematycznych ćwiczeniach, regulacji masy ciała oraz farmakoterapii.  

Właściwe odżywianie osób chorych na cukrzycę to klucz do sukcesu – odpowiednie menu pozwala zachować dobrą kondycję, przeciwdziała nadciśnieniu i chorobom naczyniowym. Dieta, którą poleca się diabetykom, jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna. Specjaliści, którzy komponują jadłospisy dla pacjentów, często biorą pod uwagę indywidualne preferencje żywieniowe.

Warzywa i węglowodany w menu diabetyka
Układając plan żywieniowy, a także przyrządzając poszczególne dania, należy uwzględniać kaloryczność komponentów. Powinno się jeść częściej, ale przygotowywać sobie mniejsze porcje – najlepiej spożywać pięć posiłków dziennie. 

Komponując dietę dla pacjentów z cukrzycą typu 2, trzeba zadbać o zaspokojenie ich najważniejszych potrzeb żywieniowych. Posiłki muszą zawierać odpowiednie proporcje i ilości składników odżywczych, witamin i minerałów. 

Wbrew pozorom, organizm diabetyka potrzebuje stosownych dawek węglowodanów do prawidłowego funkcjonowania. Jednak nie wszystkie cukry mogą znaleźć się w „cukrzycowym menu”. 

Należy unikać spożywania węglowodanów prostych (2) – najlepiej całkowicie zrezygnować ze słodyczy, słodzonych przetworów owocowych i miodu. Osoby chore na cukrzycę, źródeł „dobrych” węglowodanów złożonych powinny szukać przede wszystkim w produktach zbożowych. Warto sięgać po kasze, dziki ryż i ciemne pieczywo z mąki z pełnego przemiału. Artykuły tego rodzaju dostarczają też dużo błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na metabolizm oraz reguluje stężenie cholesterolu w osoczu krwi (3). 

Plan żywieniowy osób z cukrzycą obejmuje spore porcje warzyw. Sałatki i surówki powinny stanowić dodatek do każdego posiłku. W menu muszą znaleźć się także owoce, ale nie więcej niż 300 g na dobę, (5). Najlepiej, aby owoce cechowały się niskim indeksem glikemicznym i były mało dojrzałe (diabetykom poleca się np. grapefruity).

Białka i „dobre” tłuszcze
Tłuszcze zwierzęce muszą być ograniczone. Na talerzu diabetyka nie mogą pojawiać się tłuste kiełbasy, boczek, słonina czy smalec. Dietetycy zalecają eliminację z jadłospisu twardych margaryn, fast foodów oraz pełnotłustych przetworów mlecznych. Do smarowania pieczywa można używać produktów zawierających cenne stanole roślinne, które obniżają poziom cholesterolu całkowitego i jego „złych” frakcji LDL (np. Benecol z oliwą z oliwek lub Benecol o smaku masła). Do sałatek można dodawać oliwę z oliwek lub oleje roślinne. Trzeba pamiętać o rybach morskich – należy jeść je co najmniej dwa razy w tygodniu (4). 

Pacjenci z cukrzycą powinni otrzymywać odpowiednie dawki białka. Rekomenduje się włączenie do jadłospisu odtłuszczone produkty mleczne i chude mięsa (kurczak, indyk, ryby, nieco rzadziej również cielęcina). Jogurty i kefiry lepiej przyrządzać sobie samodzielnie – nie zaleca się spożywania produktów słodzonych. Warto jeść warzywa strączkowe, które zawierają dużo białka roślinnego, a także witamin i składników mineralnych. 

Podczas przygotowywania potraw nie wolno dodawać tłuszczu. Można gotować na parze i piec w folii bez użycia tłuszczu. Należy zrezygnować z używek i pamiętać o systematycznej aktywności fizycznej, dostosowanej do stanu zdrowia i kondycji.


Bibliografia: 

1. Czytelnia Medyczna, http://www.czytelniamedyczna.pl/3133,cukrzyca-epidemiologia-i-patogeneza.html, dostęp 13.07.2016

2. Medycyna Praktyczna, http://www.mp.pl/cukrzyca/dietaiwysilek/103394,co-je-chory-na-cukrzyce-to-co-lubi-czyli-ci..., dostęp: 13.07.2016

3. Medycyna Praktyczna, http://dieta.mp.pl/zasady/68179,indeks-glikemiczny, dostęp: 13.07.2016

4. Medycyna Praktyczna, http://www.mp.pl/cukrzyca/dietaiwysilek/67051,dieta-cukrzycowa, dostęp: 13.07.2016 5. Jw.

 

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Komentarze

Portret użytkownika Ni_bi_żak

Przeca w lekarzy domowym z

Przeca w lekarzy domowym z około 1900 roku - wydanie brytyjskie o cukrzycy 1 strona. Właściwa dieta tłuszczowa do 2 tygodni skutecznie nauczy organizm od nowa. 95% cukrzyków może być zdrowych w 2 miesiące. Czytać czytać. Polski lekarzy nie uczy się jak leczyć tylko podawać insulinę i mierzyć cukier. 

0
0
Portret użytkownika Zenek ;)

Przy "cukrzycy" obu typów

Przy "cukrzycy" obu typów pierwsze i najważniejsze posunięcie

to TEST NA KANDYDOZĘ ale nie przewodu pokarmowego ale CIAŁA....

tj czy wasze ciało nie jest GRZYBEM PRZEŻARTE.

 

To was uchroni i od "zalecanego" leczenia jak i dalszych wywołanych kandydozą a co za tym idzie NEVER ENDIND SEPSA STORY powikłań.

 

 

0
0

Skomentuj