Cytryna - idealny wojownik w walce z rakiem i środek na wzmocnienie zdrowia

Kategorie: 

Źródło: dreamstime.com

Według ostatnich badań naukowych, jedzenie całych cytryn może być bardzo korzystne dla zdrowia. Okazuje się, że mogą być korzystne między innymi jako środek antyrakowy, ale nie tylko.

 

Od dawna wiadomo było, że cytryny to owoce bardzo bogate w składniki odżywcze. Według ogólnie znanych informacji ich spożywanie może być efektywnym i ekonomicznym sposobem na schudnięcie, albo wyprowadzenie z organizmu szkodliwych substancji i zwiększenie tak zwanej energii życiowej.

 

Cytryny ukrywają też mało znany sekret zdrowotny. Okazuje się, że jedzenie całych owoców (soku, skórki, miąższu i nasion) może skutecznie hamować rozwój raka, utratę masy kostnej, nadciśnienie i inne choroby. Nie jest dużą przesadą stwierdzenie, że jest to niedrogi sposób na zachowanie zdrowia.

 

Z pewnością wiele osób słyszało o słynnej oczyszczającej diecie z wykorzystaniem cytryn, a niektórzy nawet odczuli jej zbawienne skutki. Owoce te poprawiają trawienie i usprawniają przemianę materii. Jednak niewiele osób wie, że cytryny są również wyjątkowo skuteczne w leczeniu zapaleń jamy ustnej, pasożytów i kamieni w drogach moczowych.

 

Według ostatnich badań, sok z cytryny był bardziej skuteczny w leczeniu pleśniawki u zakażonych wirusem HIV niż standardowy lek goryczki fioletu. Badania w klinice szpitala w Istanbule wykazały, że w leczeniu kamieni moczowych zwykłe cytryny są równoważną alternatywą stosowanego cytrynianu potasu.

 

Tradycyjnie, olej ze skórką z cytryny używany jest do ochrony przed pasożytami jelitowymi, a witamina C i sok z cytryny wraz ze skórką są pomocne w zwiększaniu gęstości mineralnej kości. Poza tym cytryny mogą być stosowane w celu regulacji ciśnienia krwi, w leczeniu trądziku, przy łagodzeniu depresji, stresu i niepokoju. Popularne cytrusy posiadają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe.

 

Przed wyrzuceniem skórki z cytryny, wyciśnij z niej cały sok.  W skórce cytryny znajduje się prawie dziesięć razy więcej witamin i związków bioaktywnych niż w soku. Zgodnie z jednym z badań, spożywanie skórki cytryny hamuje też wzrost guzów.

 

Ponadto, w wyniku badań osób, które próbowały skórek owoców cytrusowych, odnotowano wyraźny spadek raka płaskonabłonkowego w porównaniu z pacjentami, którzy jedynie pili sok cytrynowy. Badacze uważają, że te wyniki są związane ze stężeniem w skórce oleju D-limonenu - znanego inhibitora raka piersi, płuc i jelita grubego.

 

 

 

Ocena: 

1
Średnio: 1 (1 vote)

Komentarze

Portret użytkownika Basial.

Zdecydowanie polecam świeże

Zdecydowanie polecam świeże soki wazrywne i owocowe wyciśniecie z całych warzyw lub owoców. Szczególnie cenna cytryna ( bio ) i kapusta.

 

0
0
Portret użytkownika Argento

Pleśniawki to drożdżaki i

Pleśniawki to drożdżaki i wystarczy wycofać z diety cukier i odkwasić organizm i wszystko przejdzie jak rękąodjął. Ponadto jest wiele ziół zabijajacych grzyby i drożdżaki.

0
0
Portret użytkownika Dominika

A  czy zaleca się spożywanie

A  czy zaleca się spożywanie skórki cytryny kupionej w zwykłym supermarkecie albo warzywniaku?  Mama zawsze ostrzegała mnie zeby nie jeść skórek, ponieważ z pewnością były opryskiwane, przez co można wyrządzić sobie więcej szkód niż zyskać. Czy to prawda? Bardzo ciekawy artykuł, pozdrawiam Smile

0
0
Portret użytkownika T.P.

To prawda, co mama mówiła.

To prawda, co mama mówiła. Tej z supermarketu nie jedz, jedz tylko te, które hodujesz u siebie w domu na parapecie.

0
0

Skomentuj