Czy cukier może wywoływać bóle głowy?

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Szybkie wahania poziomu cukru we krwi, spowodowane spożywaniem zbyt dużej lub zbyt małej ilości cukru, mogą czasem skutkować bólem głowy. Tego rodzaju dolegliwość może być uciążliwa i osłabiająca, dlatego warto wiedzieć, jak można jej zapobiec.

 

Osoby przyjmujące insulinę mają wyższe ryzyko wystąpienia niskiego poziomu cukru we krwi (hipoglikemii), który może powodować szereg nieprzyjemnych objawów, na przykład ból głowy oraz mięśni.

 

Wysoki poziom cukru we krwi (hiperglikemia) występuje u ludzi, którzy spożywają zbyt dużo cukru, są oporni na insulinę lub mają cukrzycę. Jeśli jednak pacjent zje za dużo cukru na raz, a następnie nagle wyeliminuje go ze swojej diety, także może doświadczyć hipoglikemii i związanego z nią bólu głowy.

 

Cukier może wywoływać w naszym organizmie zmiany hormonalne, szczególnie w poziomie epinefryny i noradrenaliny. Ma to wpływ na zachowanie naczyń krwionośnych w mózgu, co potencjalnie może przełożyć się na ból głowy.

Gwałtowne zmiany poziomu cukru we krwi dotykają przede wszystkim osoby zmagające się z cukrzycą i to one są najbardziej narażone na wynikające z tego bóle głowy. Nieleczona cukrzyca może skutkować także uszkodzeniem naczyń krwionośnych, chorobami serca oraz mózgu. Należy nie zapominać, że nagły i intensywny ból głowy może być spowodowany udarem, skrzepem krwi lub tętniakiem.

 

U niektórych osób z cukrzycą rozwija się stan chorobowy nazywany kwasicą ketonową, gdy organizm wykorzystuje tłuszcz zamiast cukru do produkcji energii. Osoby z tą dolegliwością doświadczają bardzo silnych bólów głowy, a także obrzęków, poczucia dezorientacji, a nawet utraty przytomności.

 

Cukier jest substancją, która uzależnia. Dlatego jeśli nasz organizm jest przyzwyczajony do dużych ilości cukru każdego dnia, jego nagłe odstawienie może wywołać spory dyskomfort psychiczny oraz fizyczny, w tym ból głowy. Nie jest to jednak powód, dla którego warto ograniczyć cukier w naszej diecie – objawy odstawienia miną. 

Bólowi głowy mogą zapobiegać pokarmy bogate w białko, na przykład fasola, orzechy, mleko sojowe oraz tofu. Łagodne oraz umiarkowane dolegliwości bólowe można leczyć za pomocą dostępnych bez recepty środków przeciwbólowych. W uśmierzeniu bólu głowy pomoże także odpoczynek w ciemnym, cichym oraz chłodnym pomieszczeniu.

 

Najlepszym środkiem zapobiegającym bólom głowy spowodowanym wahaniami cukru we krwi jest prowadzenie zdrowej, zbilansowanej diety. Przede wszystkim powinno się jeść pokarmy bogate w błonnik, takie jak awokado, soczewica, zielone warzywa liściaste oraz fasola. Pozostałe metody na uśmierzenie bólu głowy to picie dużych ilości wody oraz regularny wysiłek fizyczny.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj