Dlaczego fast foody są niebezpieczne dla społeczeństwa?

Kategorie: 

GOOGLE

Większość ludzi, którzy spożywających w fast foodach jest świadoma tego, że żywność ta nie jest dla nich zdrowa. Doskonale wiedzą, że hamburgery, frytki czy pizza posiadają wysoką zawartość tłuszczu, sodu, przetworzonych węglowodanów i kalorii. Jednak konsumenci nie mają pojęcia, że te pokarmy mają także dużo szkodliwych substancji chemicznych, zwanych ftalanami.

 
 
Badanie przeprowadzone w George Washington University Milken Institute School of Public Health wykazało, że ci, którzy jedzą fast foody są nie tylko podatni na inne zagrożenia związane z tymi produktami, ale przede wszystkim są narażeni na działanie szkodliwych substancji chemicznych. Badania ukazały się w czasopiśmie Environmental Health Perspectives.

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy jedzą duże ilości szybko przygotowywanych produktów mają o 40% wyższy poziom ftalanów w swoich organizmach, niż ci, którzy nie jedzą tej żywności. Ftalany należą do grupy substancji chemicznych stosowanych do pakowania żywności, jak również szybkiej produkcji pokarmów.
 
Te toksyczne związki powodują wiele poważnych problemów zdrowotnych zarówno u dorosłych jak i dzieci - w tym uszkodzenie układu rozrodczego. Badania wykazały, że te szkodliwe substancje chemiczne wypłukują składniki opakowań do potraw, co jest przyczyną zanieczyszczenia w nim jedzenia, a co więcej przetwarzają gorszą żywność.  Osoby badane dostarczyły szczegółowe informacje o tym, co jedli w ciągu ostatnich 24 godzin. Pobrano z nich również próbki moczu, z których badacze analizowali występowanie ftalanów: DEHP i DINP.

Mięso i zboża to elementy, które najbardziej przyczyniają się do wzrostu poziomu ftalanów. Ziarna w występują w takich elementach jak: chleb, pizza, ciasta, dania z ryżu i dania z makaronem. Inne badania potwierdzają, że przetworzone ziarna stanowią główne źródło szkodliwego działania substancji chemicznych w ​​żywności.

 
Oprócz materiałów do pakowania żywności, ftalany zostały zlokalizowane także w niepokojąco szerokiej liczbie produktów, do których należały m.in.: niektóre perfumy czy zabawki dla dzieci. W 2008 roku, stosowanie ftalanów w produkcji zabawek zostało zakazane.
 
U uczestników badania stwierdzono również bisfenol A, lub BPA. Jest to inna, podobna substancja do pakowania żywności. Ten związek chemiczny powoduje liczne problemy zdrowotne i problemy behawioralne, w szczególności w przypadku małych dzieci. O ile nie stwierdzono związku pomiędzy ilością spożywanego jedzenia fast foodów a BPA, to osoby, które spożywały produkty mięsne fast food-ów mają tendencję do posiadania wyższego poziomu bisfenolu A, niż ci, którym nie podano tego jedzenia.

Informacja ta powinna być powodem do obaw w odniesieniu do dalszego stosowania ftalanów w przetwórstwie spożywczym. Oczywiście, te chemikalia wypłukują składniki opakowania do żywności i  wiele osób je zjada. Bez wątpienia, fast food to jeden z najgorszych wyborów żywieniowych.

W dzisiejszych czasach konsumenci mają coraz więcej powodów niż kiedykolwiek, aby unikać fast foodów i innych przetworzonych wyrobów. Aby zminimalizować występowanie ftalanów i bisfenolu A w organizmie, należy wybierać produkty, które są naturalne i jak najmniej przetwarzane.
 
 
 
 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Komentarze

Portret użytkownika Angelus Maximus Rex

Bo nadmiernie napychają

Bo nadmiernie napychają żydowskie kieszenie szlachetnymi metalami....

0
0

Skomentuj