Dlaczego warto zmienić biały ryż na brązowy?

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Brązowy ryż jest zdecydowanie zdrowszą alternatywą wobec ryżu białego, zarówno ze względu na jego właściwości odżywcze, jak i smakowe. Pełnoziarnisty ryż posiada swoją zewnętrzną, nienaruszoną warstwę, która zawiera większą ilość błonnika, minerałów oraz witamin.

 

Badania dowiodły, że brązowy ryż jest bogaty w kwas fitynowy, błonnik oraz ważne polifenole. Jest złożonym węglowodanem, który wspomaga powolne uwalnianie cukrów, utrzymując właściwy indeks glikemiczny. Ryż brązowy przyczynia się również do zdrowia kości, dzięki swojej zawartości magnazu i wapnia.

 

Spożywanie posiłków z brązowym ryżem może zapobiegać zatorom tętnic, dzięki włączeniu do diety selenu, który wspomaga pracę serca i zmniejsza ryzyko wystąpienia jego zaburzeń, takich jak nadciśnienie tętnicze lub choroby naczyniowe.

Dzięki dużej zawartości błonnika brązowy ryż reguluje funkcjonowanie jelit, a tym samym ułatwia trawienie. W brązowym ryżu znajdują się także mangan i fosfor, które pomagają syntetyzować tłuszcze i zapobiegać otyłości. Wysoka zawartość błonnika w brązowym ryżu pozwala również zachować dłuższe uczucie sytości po posiłku.

 

Olej, który jest obecny w brązowym ryżu jest w stanie w dużym stopniu zmniejszyć poziom cholesterolu LDL. Czyni to ryż jednym z najzdrowszych ziaren w diecie człowieka. Brązowy ryż posiada także magnez, który zwiększa energię organizmu.

 

Pełne ziarna, takie jak ryż brązowy, które posiadają wysoką zawartość błonnika, mogą zapobiegać powstawaniu kamieni w woreczku żółciowym. Badanie opublikowane w American Journal of Gastroenterology pokazuje, że kobiety spożywające więcej błonnika mają o 13% mniejsze ryzyko rozwoju kamieni w woreczku żółciowym, w porównaniu do kobiet spożywających mniej produktów bogatych w błonnik.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj