Ekstrakt z kakao i czekolady - pyszny lek na demencję starczą

Kategorie: 

freeimages.com

Czekolada zawiera składniki odżywcze, które mają zasadnicze znaczenie dla utrzymywania zdrowia mózgu i pełnią ważną funkcję w profilaktyce chorób związanych z wiekiem, takich jak choroba Alzheimera, twierdzi Medical NewsToday.

 

Wszystko dzięki polifenolom, których jest bardzo dużo w ekstrakcie kakao. Wcześniejsze badania wykazały, że kakao i czekolada zmniejsza ryzyko chorób serca. Szczególnie flawonole pomagają przy uszkodzeniach komórek spowodowanych chorobami serca, dzięki właściwościom przeciwutleniającym rozrzedzającym krew. Naukowcy zalecają spożywanie do 100 g czekolady dziennie. Taka ilość zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i udaru.

 

Dodatkowo inne badania wykazały, że ekstrakt kakao spowalnia związany z wiekiem spadek funkcji poznawczych. Polifenole zawarte w kakao zmniejszały ilość szkodliwych białek w mózgu. Pomagały również w oczyszczaniu mózgu z białek tau i złogów amyloidowych.

 

Co ważne, polifenole przechodzą przez barierę krew-mózg i docierają do stref kluczowych dla rozwoju choroby Alzheimera. Związki te w szczególności zapobiegają utracie synaps (połączeń neuronów) oraz wspierają prawidłowe funkcjonowanie sieci neuronowej. 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj