Kategorie:
Nie od dziś wiadomo, że jagody są bardzo zdrowym pożywieniem, którym może zajadać się każdy. Niedawno dodano kolejny powód do włączenia na stałe jagód do jadłospisu – okazuje się bowiem, że owoce te mogą znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.
Główny autor badań dr Yujiang Fang, który pracuje na Uniwersytecie Missouri-Columbia zademonstrował niedawno światu swoje wyniki badań dotyczących zależności między spożyciem jagód a zmniejszonym ryzykiem zachorowania na raka szyjki macicy.
Według American Cancer Society (ACS), z prawie 13 tysięcy nowych przypadków raka szyjki macicy, które są diagnozowane co roku w Stanach Zjednoczonych, ponad 4 tysiące ma skutek śmiertelny. Podstawową metodą leczniczą choroby jest radioterapia, która polega na stosowaniu silnego promieniowania do niszczenia komórek nowotworowych. Niestety, w tym przypadku dochodzi także do uszkadzania zdrowych komórek.
Dziś okazuje się jednak, że ekstrakt z jagód może być stosowany jako środek radiouczulający wobec komórek nowotworowych. Innymi słowy - sprawi on, że komórki nowotworowe staną się bardziej wrażliwe na działanie radioterapii.
Za wyjątkowym działaniem leczniczym jagód stoi zawarty w nich związek o nazwie resweratrol, a także cała masa przeciwutleniaczy. Podczas gdy radioterapia zmniejszyła liczbę komórek rakowych o 20%, sam wyciąg z jagód skutkował aż 25% redukcją komórek rakowych. Natomiast połączenie obu terapii przeszło najśmielsze oczekiwania badaczy, likwidując aż 70% komórek rakowych.
Oczywiście badania te są świeże i wymagają dalszej pracy, jednak naukowcy twierdzą, że ich odkrycie może stanowić obiecującą strategię leczniczą wobec raka szyjki macicy, a kto wie – może także innych rodzajów nowotworów.
Co ważne, jagody są owocami sezonowymi, jednak w wielu sklepach możemy je nabyć mrożone przez cały rok. Warto się nad tym zastanowić, ponieważ może to być naturalny sposób na zapobieganie nowotworom, a nawet ich leczenie.
Skomentuj