Jak skomponować pełnowartościowe śniadanie dla dziecka do szkoły?

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Nie jest tajemnicą, że śniadanie stanowi najważniejszy posiłek dnia. Przyspiesza metabolizm, utrzymuje stały poziom cukru we krwi i daje ludziom energię potrzebną do wykonywania codziennych obowiązków. Ważna jest jednak także jego zawartość.

 

Węglowodany są „paliwem” dla organizmu, jednak różne typy węglowodanów mają na niego różny wpływ. Wiele popularnych i prostych w przygotowaniu produktów śniadaniowych zawiera w dużej mierze węglowodany w postaci cukru, przy stosunkowo niskiej zawartości błonnika. Dają dzieciom potężny zastrzyk energii, jednak jego poziom szybko spada, co może powodować drażliwość oraz zmiany w zachowaniu, które utrudniają naukę. 

Dwa kluczowe składniki odżywcze zdrowego śniadania to białko oraz błonnik. Celem pierwszego posiłku w ciągu dnia jest połączenie białka z wysokiej jakości węglowodanami. Te dwa składniki odżywcze pomogą wyrównać poziom cukru we krwi, co zapewni stały poziom energii dziecka w ciągu dnia. 

W przypadku zdrowego śniadania sprawdzą się: płatki owsiane z dodatkiem orzechów lub masła orzechowego, odrobina owoców w postaci jagód, jabłka lub banana oraz przyprawy, takie jak kakao w proszku, cynamon lub wanilia. Poleca się także jogurt naturalny z połączeniu z owocami, orzechami lub nasionami chia. Dobrym rozwiązaniem jest także pieczywo pełnoziarniste z odrobiną masła, jajka oraz owoce.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj