Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka?

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Wiosną tego roku opublikowano artykuł w czasopiśmie Science, gdzie stwierdzono, że około dwie trzecie nowotworów wynika z przypadkowych błędów w DNA. To zmiana o 180 stopni względem badań z 2015 roku, na podstawie których uważano, że aż 9 na 10 przypadków nowotworów może wynikać z czynników środowiskowych i prowadzonego stylu życia. Mimo to naukowcy twierdzą, że człowiek jest w stanie świadomie uniknąć około 40% przypadków raka.

 

Możemy wprowadzić różne zmiany w swoim trybie życia, aby zmniejszyć ryzyko raka, a przy tym także cukrzycy i chorób serca. Najoczywistszą zmianą jest rezygnacja z palenia tytoniu, który stanowi największy czynnik ryzyka dla większości nowotworów. Są jednak także inne, mniej oczywiste zmiany, które mogą zmniejszyć szanse na zachorowanie na jedną z najbardziej przerażających chorób.

 

  1. Unikaj picia alkoholu

Według Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem, alkohol zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia kilku rodzajów nowotworów, w tym raka ust, wątroby, piersi oraz jelita grubego. W 2016 roku brytyjska grupa naukowców stwierdziła, że istnieją silne dowody na to, że ryzyko zachorowania na raka piersi wzrasta bezpośrednio od ilości spożywanego alkoholu.

 

Aktualne zalecenia sugerują picie nie więcej niż jednego napoju alkoholowego dziennie dla kobiet i nie więcej niż dwóch napojów alkoholowych dla mężczyzn, jednak najlepsze efekty zdrowotne przyniesie całkowita abstynencja.

 

  1. Ogranicz słodycze

Cukier posiada ekstremalne skutki dla ludzkiej fizjologii – mówi Patricia Thompson, zastępca dyrektora w Stony Brook University Cancer Center. Nadmierne spożycie cukru przyczynia się do otyłości, która sprzyja rozprzestrzenianiu się stanów zapalnych i naraża ludzkie narządy na ryzyko wystąpienia nowotworu.

 

Nadmiar cukru wpływa negatywnie na metabolizm i populację bakterii jelitowych. Przesadne spożywanie słodyczy może skutkować rakiem jelita grubego, piersi oraz nowotworu okrężnicy.

 

  1. Jedz nieprzetworzoną żywność

Naukowcy nadal próbują określić, w jaki sposób dieta zmienia mikrobiom, który ma ogromny wpływ na likwidację lub powstawanie komórek nowotworowych. Zdrowa nieprzetworzona żywność, na przykład w postaci świeżych warzyw i owoców, może chronić przed ryzykiem wystąpienia raka.

 

Według ekspertów, niezdrowa dieta przyczynia się aż do 30% wszystkich zdiagnozowanych nowotworów. Szczególnie ważne jest ograniczenie lub całkowita eliminacja przetworzonych produktów mięsnych. Zmniejsza to spożycie soli, co przekłada się na ograniczenie ryzyka wystąpienia także chorób serca, udaru mózgu oraz raka żołądka.

  1. Wprowadź regularny wysiłek fizyczny

150 minut umiarkowanego wysiłku fizycznego lub 75 minut intensywnych ćwiczeń w ciągu tygodnia to zdrowe minimum aktywności fizycznej dla człowieka. Regularny wysiłek fizyczny chroni serce, ale także zmniejsza ryzyko zachorowania na aż 13 różnych rodzajów nowotworów.

 

  1. Śpij co najmniej 7 godzin w ciągu doby

Sen to czas, w którym organizm może się zregenerować. Deficyty snu mogą zmieniać niektóre mechanizmy leżące u podstaw zdrowej gospodarki hormonalnej oraz prawidłowego metabolizmu, które mogą prowadzić do insulinooporności. Chroniczne stany zapalne wynikające z nadmiaru glukozy mogą powodować stres komórkowy, co prowadzi do stadium przedrakowego.

 

  1. Dbaj o spożycie witaminy D

Tylko w 2016 roku powstało prawie 5 tysięcy badań na temat licznych korzyści zdrowotnych, które zapewnia organizmowi witamina D. Wśród nich wymieniono wspieranie systemu odpornościowego, utrzymywanie zdrowych funkcji poznawczych, zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka, ataku serca oraz cukrzycy typu 2.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj