Jedzenie kluczem do walki z chorobą

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Wiele reakcji naszego organizmu na zatrucia pokarmowe oraz zakażenia pomaga w walce z chorobą. Ospałość pozwala zaoszczędzić energię, która może być następnie wykorzystana przez układ odpornościowy. Nowe badania wykazały, że zmniejszony podczas choroby apetyt to także reakcja obronna organizmu.

 

Badania sugerują, że jedzenie mniej podczas choroby zwiększa szanse na przeżycie w niektórych przypadkach, mimo dostarczania z tego powodu mniejszych ilości energii. Jednym z wyjaśnień jest fakt, że mniej energii dostaje także sam patogen, co osłabia go na tyle, by układ odpornościowy był w stanie się z nim uporać.

Jednak w innych przypadkach brak apetytu może powodować znacznie więcej komplikacji dla pacjenta, na przykład u osób cierpiących na raka. Postanowiono zbadać, jak bakterie Salmonelli wpływają na apetyt i odkryto zaskakujący efekt.

Po zainfekowaniu badane myszy traciły apetyt, a bakterie stawały się bardziej zjadliwe, rozprzestrzeniając się poza jelita do innych tkanek. Jeśli jednak myszy dostawały dodatkowe kalorie, bakterie te pozostawały w jelitach, co zapobiegało dalszej utracie apetytu. Nowe odkrycia mogą przyczynić się do utworzenia nowych sposobów walki z chorobami, opartymi na zmianie odżywiania, zamiast na przykład antybiotyków.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj