Kwasy tłuszczowe Omega-6 obniżają ryzyko cukrzycy typu 2 o 35%

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Nowe badania dowodzą, że dieta bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 może zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 o ponad jedną trzecią. Przeanalizowano prawie 20 badań z udziałem 40 tysięcy dorosłych i stwierdzono, że osoby z wyższym poziomem kwasu linolowego we krwi rzadziej chorowały na cukrzycę typu 2.

 

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak omega-3 i omega-6 powinny stanowić umiarkowaną część zdrowej diety. Niedawno wykazano jednak, że to kwasy omega-6 posiadają szczególne właściwości ochronne względem cukrzycy typu 2.

 

Kwasy tłuszczowe omega-6 posiadają wiele właściwości zdrowotnych – wspomagają pracę mózgu, poprawiają stan skóry oraz włosów, pomagają regulować metabolizm i wspierają zdrowie kości. Organizm nie jest w stanie sam wyprodukować zdrowych kwasów tłuszczowych, a ich źródło w pokarmie stanowi przede wszystkim olej sojowy, olej słonecznikowy, olej kukurydziany, niektóre orzechy i nasiona.

Naukowcy przeprowadzili analizę 20 badań dotyczących właściwości zdrowotnych płynących ze spożywania kwasów tłuszczowych omega-6. Badania dotyczyły ponad 39 tysięcy osób w wieku 49-76 lat z 10 różnych krajów, w tym USA, Wielkiej Brytanii, Niemiec, Francji, Finlandii, Australii, Islandii, Holandii, Tajwanu oraz Szwecji.



Wszyscy uczestnicy badań nie mieli cukrzycy typu 2 na jego początku. Po zakończeniu badań stwierdzono ponad 4 tysiące nowych przypadków choroby. Osoby, które posiadały wyższy poziom kwasu tłuszczowego omega-6 we krwi, były aż o 35% mniej narażone na cukrzycę typu 2.

 

Ludzie biorący udział w badaniu byli na ogół zdrowi i nie otrzymywali konkretnych wskazówek co do swojej diety. Stwierdzone wyniki utrzymywały się po uwzględnieniu szeregu innych czynników, takich jak wskaźnik masy ciała (BMI), wiek, płeć, rasa oraz poziom kwasów tłuszczowych omega-3.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj