Kwasy tłuszczowe trans są odpowiedzialne za choroby serca

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Kwasy tłuszczowe trans rzadko występują w przyrodzie, ale są za to bardzo powszechne w żywności pakowanej oraz w smażonych daniach typu fast food. Te kwasy tłuszczowe w dużej mierze przyczyniają się do powstawania złego cholesterolu, zwiększając przez to ryzyko chorób serca.

 

W 2007 roku niektóre regiony stanu Nowy Jork zaczęły wprowadzać prawne ograniczenie stosowania kwasów tłuszczowych trans w sprzedawanej żywności. Zaowocowało to zarówno pochwałami jak i głosami niezadowolenia, ze względu na ograniczanie praw obywateli do dokonywania własnych wyborów.

Burmistrz Nowego Jorku, Michael Boomberg próbował wpłynąć na zdrowe nawyki mieszkańców, likwidując znane przyczyny chorób serca. Ograniczono wówczas także palenie w miejscach publicznych oraz starano się zmniejszyć spożycie słodkich napojów w kinach. W ramach programu, producenci żywności zostali zmuszeni do korzystania z alternatyw dla tłuszczów trans.

 

Wiele czynników ma wpływ na stan zdrowia sercowo-naczyniowego. Dr Eric Brandt z Uniwersytetu Yale skupił się na wpływie diety eliminującej kwasy tłuszczowe trans wobec hospitalizacji pacjentów. Po trzech latach badań nad nowojorczykami stosującymi się do zdrowych zaleceń, odnotowano spadek hospitalizacji z powodu chorób serca, w przeciwieństwie do osób, u których ograniczenia nie zostały wdrożone.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj