Miód potrafi zwalczać bakterie odporne na antybiotyki

Kategorie: 

Źródło: 123rf.com
Odporność bakterii na obecne antybiotyki staje się coraz większym problemem. Jednak jak się okazuje, rozwiązanie tego problemu jest dosłownie w zasięgu ręki a uniwersalnym i zarazem naturalnym lekarstwem, które pomoże nam zwalczyć te patogeny, jest miód.

 

Badania przedstawione na 247 Narodowym Spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego (ACS) wskazują, że to naturalne lekarstwo może pomóc w zwalczaniu bakterii i to na kilka różnych sposobów. Jednym z nich jest wysokie stężenie cukru, które wywiera działanie osmotyczne, wysysając wodę z komórek bakteryjnych, powodując ich odwodnienie i śmierć.

 

Autor badania, Dr. Susan M. Meschwitz twierdzi, że miód posiada unikalną zdolność do zwalczania infekcji na wielu poziomach, utrudniając patogenom rozwinięcie odporności. Jak wynika z badań, miód potrafi zahamować tworzenie się tzw. biofilmu, czyli błony biologicznej bakterii, która po części odpowiada za jej wysoką odporność na czynniki bakteriobójcze.

 

Co więcej, ten naturalny antybiotyk zakłóca sposób porozumiewania się między patogenami, tzw. quorum sensing, który odbywa się za pomocą związków chemicznych. Dzięki temu, bakterie stają się mniej złośliwe i bardziej podatne na konwencjonalne antybiotyki.

 

Odkryto również, że miód, który zawiera różne rodzaje przeciwutleniaczy, w przeciwieństwie do antybiotyków nie atakuje procesów rozwojowych bakterii, przez co nie rozwijają one swojej odporności. Dr. Meschwitz dodała, że wiele badań laboratoryjnych i ograniczonych badań klinicznych wykazały antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe właściowści miodu.

 

 

Źródło: American Chemical Society

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Komentarze

Portret użytkownika Takitam

Miód spożywany tradycyjnie -

Miód spożywany tradycyjnie - to miód zmarnowany. Jego cudowne właściwości lecznicze i bakteriobójcze, grzybobójcze oraz wirusobójcze uaktywniają się dopiero w połączeniu z czystą i zimną wodą. A sposób jest prosty, wystarczy zalać łyżkę miodu szklanką zimnej wody, dobrze wymieszać drewnianą łyżeczką (miód nie może mieć kontaktu z metalem), przykryć spodkiem i odstawić na minimum 12 godzin w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej. A rano wypijamy to sobie na czczo ok. 30 min. przed posiłkiem. Pozdrawiam i zdrówka życzę Smile

0
0
Portret użytkownika hilarka

miód to cudo!!! juz u babci

miód to cudo!!! juz u babci grypoodpornej czytałam że wzmacnia serce i zwalcza bakterie!!! im wiecej czytam tym bardziej kocham miód i staram się jak najczęściej go spożywać:)

0
0

Skomentuj