Kategorie:
Nieustanny spór wegetarian oraz mięsożerców nadal trwa. Tym razem eksperci w dziedzinie zdrowego żywienia dolali oliwy do ognia, przeprowadzając szeroko zakrojone badania, które miały dowieść, że dzieci matek-wegetarianek uczą się gorzej w szkole i otrzymują przez to niższe oceny.
Naukowcy twierdzą, że zjawisko to jest spowodowane niedoborem witaminy B12 w diecie dzieci, która występuje między innymi w mleku i jajach. Jeśli matka nie spożywa mięsa, nawet na etapie rozwoju wewnątrzmacicznego dziecko nie otrzymuje ważnej witaminy, co ma mieć negatywny wpływ na jego dalszy rozwój.
Norwescy naukowcy przeprowadzili serię eksperymentów i doszli do wniosków, że dzieci z niedoborem witaminy B12 znacznie gorzej radzą sobie z szkolnymi sprawdzianami względem dzieci, których matki spożywają mięso, mleko oraz jaja.
Niedobór witaminy B12 zaburza i spowalnia rozwój mózgu u małych dzieci. Witamina B12, witamina D, żelazo, cynk oraz wapń są niezbędne do prawidłowego rozwoju umysłowego, podsumowują badacze.
Komentarze
Skomentuj