Naukowcy zidentyfikowali składnik piwa, który poprawia samopoczucie

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

W najnowszych badaniach wykazano, że konkretny składnik piwa może być odpowiedzialny za poprawę samopoczucia poprzez aktywowanie głównego receptora dopaminy. Jak zwykle jednak wiążą się z tym pewne zastrzeżenia.

 

Badanie przeprowadzono na niemieckim Uniwersytecie Erlangen-Nuremberg i opublikowano w raportach naukowych. Badacze przyglądali się bazie danych 13 tysięcy molekuł znalezionych w różnych produktach spożywczych i napojach. Poszukiwano cząsteczek aktywujących receptor dopaminy D2. Znane jest już kilka substancji syntetycznych, które oddziałują z tym receptorem, jednak to te naturalne są szczególnie interesujące dla naukowców.   

Odkryto, że hordenina, substancja obecna w słodzie jęczmiennym, także ma wpływ na wyrzuty dopaminy do mózgu człowieka. „Hordenina znacznie przyczynia się do efektu poprawiającego nastrój po spożyciu piwa” – napisali badacze w swojej pracy naukowej.

 

Nie jest jednak wiadome, czy poziom hordeniny w piwie jest wystarczający do osiągnięcia samoistnie efektu poprawy nastroju - ustalono jedynie działanie samej substancji. Co ważne, alkohol może działać także depresyjnie, mieszając myśli i szkodząc zdrowiu psychicznemu. Póki co potrzebne są dalsze badania na ten temat.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj