Porady dotyczące zapobiegania oparzeniom przy grillowaniu

Kategorie: 

GOOGLE

Sezon grillowania jest w pełnym rozkwicie, a więc ryzyko przypadkowych pożarów i oparzeń jest znacznie większe w okresie letnim.

 

Dr James Gallagher z nowojorskiego Presbyterian/Weill Cornell Medical Center powiedział:

„Przed użyciem grilla, należy upewnić się, czy wszystkie części - w tym zbiornik gazu - są w dobrym stanie. W razie zauważenia jakichkolwiek wycieków, pęknięć lub przerw, trzeba wymienić części przed jego zastosowaniem”.

W celu lepszego zabezpieczenia się przed pożarami i oparzeniami, grill powinien znajdować się na zewnątrz, kilka metrów z dala od budynków, balustrad pokładu i zwisających gałęzi. Naczynia służące do grilla zawsze powinny mieć długie uchwyty. W pobliżu miejsc, gdzie rozpala się ognisko, powinno się przechowywać węża ogrodowego lub wiadro z piaskiem, czy nawet gaśnicę, aby zagasić wszelkie małe pożary, które mogą się pojawić. Nigdy nie zostawiać grilla bez nadzoru.

Co więcej, aby chronić się przed oparzeniami słonecznymi, które mogą wystąpić, z powodu promieni słonecznych lub grilla, należy nałożyć na siebie filtr, który zapewni skuteczną ochronę przeciwsłoneczną SPF co najmniej 30. Krem powinien być odporny na wodę i nadmierne pocenie się. Nawet w pochmurne dni, dobrym pomysłem, będzie aby go zastosować, ponieważ słoneczne promienie UV wciąż mogą stanowić zagrożenie.

 

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj