Kategorie:
Rosyjscy naukowcy wykorzystali użycie enzymu z nasion pszenicy, aby pomóc ludziom cierpiącym na celiakię oraz inne formy nietolerancji glutenu.
Celiakia wynika z nietolerancji glutenu, czyli grupy białek niektórych zbóż (pszenicy, jęczmienia, owsa, żyta). Choroba dotyczy około 1 % populacji, co jest i tak znacznie większym odsetkiem niż dotąd sądzono. Nic więc dziwnego, że problem nietolerancji glutenu skupia ostatnio sporo uwagi naukowców.
Instytut medycyny molekularnej stwierdził, że enzym pszenicy jest w stanie efektywnie rozszczepiać gluten do peptydów, które są łatwo wchłaniane przez organizm. Wykazano, że enzym ten jest odporny na warunki układu pokarmowego oraz, według wstępnych badań przedklinicznych, wysoce skuteczny i bezpieczny w leczeniu celiakii.
Na podstawie produktów biotechnologicznych ma zostać utworzony preparat enzymatyczny do leczenia i zapobiegania celiakii. Lek będzie w postaci kapsułek, podawany doustnie przed posiłkiem. Obecnie nowe rozwiązanie jest w trakcie testów przedklinicznych.
Skomentuj