Poznaj 8 najpopularniejszych mitów na temat białka

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Jak wiemy, białko jest jednym z kluczowych dla naszego życia składników odżywczych. Jednak w czasach ciągłej pogoni za zdrowym odżywianiem powstało mnóstwo niesprawdzonych mitów na temat jego spożywania. Oto niektóre z nich.

 

Główną rolą białka jest budowa mięśni

Białko jest niezbędnym składnikiem odżywczym, składającym się także z aminokwasów i stanowi ważny składnik nie tylko mięśni, ale także kości, stawów, ścięgien, więzadeł, włosów, przeciwciał, hormonów, enzymów oraz cholesterolu LDL i HDL. Białko wspiera działanie naszego układu odpornościowego, a także przyczynia się do regulacji poziomu glukozy we krwi.

 

Ograniczenie białka w swojej diecie to dobry sposób na zmniejszenie masy ciała

Tak naprawdę spożywanie niewystarczającej ilości białka może jeszcze bardziej utrudnić odchudzanie, ponieważ spowalnia wtedy nasz metabolizm. Jeśli tracimy na wadze po zmniejszeniu spożycia białka, w rzeczywistości pozbywamy się masy mięśniowej, a nie tłuszczu. Co więcej, niespożywanie wystarczającej ilości białka może prowadzić do innych niepożądanych skutków, takich jak zmęczenie, osłabienie, obrzęk nóg oraz osłabiony układ odpornościowy.

 

Spożywanie zbyt dużej ilości białka powoduje chorobę nerek

Nadmiar białka w diecie zaszkodzi nerkom tylko w przypadku, jeśli nie funkcjonują one prawidłowo lub mamy chorą wątrobę. Zdrowe nerki bez problemu uporają się z wydalaniem z organizmu nadprogramowego azotu, który stanowi produkt uboczny białka. Jednak spożywanie zbyt dużych ilości białka może być niezdrowe dla wapnia znajdującego się w naszych kościach, dlatego mimo wszystko warto postawić na zróżnicowaną dietę.

 

Nie da się zjeść za dużo białka

Nic w nadmiarze nie jest zdrowe. Jeśli jemy zbyt dużo mięsa, brakuje nam miejsca na spożywanie innych równie ważnych składników odżywczych. Ponadto, jeśli spożywamy tłuste mięso, przyswajamy zbyt dużo kalorii, co może prowadzić do zwiększenia masy ciała.

Nie można uzyskać wystarczającej ilości białka na diecie roślinnej

Większość pokarmów roślinnych nie zawiera takiej samej ilości białka, jak produkty pochodzenia zwierzęcego. Jednak przy stworzeniu przemyślanego planu żywieniowego, możliwe jest sprostanie temu wyzwaniu.

 

Każdy powinien przyjmować suplementy białka

Wystarczy zjedzenie piersi z kurczaka i kubeczek jogurtu greckiego, by osiągnąć dzienne zapotrzebowanie na białko. Po suplementy warto sięgnąć tylko w przypadku wysokiego poziomu aktywności fizycznej lub konkretnych problemów zdrowotnych. Należy pamiętać, że suplementy białkowe mogą zawierać substancje, które bardziej nam szkodzą, niż pomagają. Dlatego zawsze warto czytać etykiety tych produktów.

 

Nie ma znaczenia o jakiej porze dnia spożywasz białko

Większość z nas zjada najwięcej białka podczas obiadu oraz kolacji. Jednak, aby utrzymać organizm w dobrej kondycji, każdy posiłek w ciągu dnia powinien zawierać białko. Zasada ta obejmuje także śniadania.

 

Niektóre źródła białka są złe

Tak naprawdę najbardziej pożądana jest różnorodność. Każde mięso dostarcza, oprócz białka, inne składniki odżywcze oraz witaminy, na przykład w rybach znajdziemy cenne kwasy tłuszczowe omega-3. Nie powinniśmy wykluczać także roślinnych źródeł białka oraz produktów mlecznych (pod warunkiem nieposiadania nietolerancji pokarmowej).

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj