Poznaj oleje roślinne, których spożywanie pozwoli Ci na dłuższe życie

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Dieta bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego może znacznie wydłużyć życie. Do takich wyników doprowadziło badanie na ponad 93 tysiącach dorosłych kobiet oraz mężczyzn. Badania zostały przeprowadzone przez Szkołę Harvard T.H. Chan of Public Health w Bostonie, a wyniki opublikowano w czasopiśmie naukowym Circulation.

 

Tłuszcze jednonienasycone charakteryzują się przede wszystkim tym, że w temperaturze pokojowej pozostają płynne, a formę stałą przybierają tylko w lodówce. Istnieją dwa źródła tłuszczów jednonienasyconych i są to źródła roślinne: awokado, orzechy, masło orzechowe, oliwa z oliwek, olej sezamowy i inne oleje roślinne, a także źródła pochodzenia zwierzęcego: mięso czerwone, ryby, jaja, pełnotłuste produkty mleczne.

 

Dietetycy sugerują, że około 30% spożywanych przez nas w ciągu dnia kalorii powinno pochodzić z tłuszczów, z czego znaczna większość powinna być jednonienasycona lub wielonienasycona. Naukowcy postanowili zbadać, czym różnią się tłuszcze jednonienasycone pochodzenia zwierzęcego od tłuszczów jednonienasyconych pochodzenia roślinnego, ponieważ zawierają one różne składniki odżywcze i mogą inaczej wpływać na nasz organizm.

 

Skupiono się na analizie zbiorów danych zebranych z lat 1990-2012 z udziałem 63 412 kobiet i danych z lat 1990-2010 z udziałem 29 996 mężczyzn. Dane obejmowały szczegółowe i potwierdzone informacje na temat diet stosowanych przez uczestników, dzięki czemu możliwe było obliczenie ilości i rodzaju spożywanych tłuszczów.

W ciągu 22-letnich badań zmarło ponad 20 tysięcy pacjentów, a ponad 4,5 tysiąca zgonów było spowodowane przez choroby serca. Porównując te informacje z dietami, które wcześniej stosowali pacjenci, ustalono, że:

  • posiadanie diety bogatej w jednonienasycone tłuszcze roślinne wiąże się z niższym ryzykiem śmierci z jakiejkolwiek przyczyny o 16%,
  • zastąpienie 2-5% spożywanych w ciągu dnia kalorii przez jednonienasycone kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego może obniżyć ryzyko zgonu spowodowane chorobami serca aż o 10-15%,
  • zastąpienie 5% całkowitej liczby kalorii pochodzących z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych pochodzenia zwierzęcego przez jednonienasycone kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego obniża o 24-26% ryzyko wystąpienia zgonu z jakiegokolwiek powodu.

Podsumowując dowiedziono, że najzdrowsza dieta, którą możemy prowadzić to taka, w której jednonienasycone kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego przeważają nad jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi pochodzenia zwierzęcego.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj