Poznaj właściwości zdrowotne gruszek

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Aromatyczne gruszki są spożywane na całym świecie. Owoce te wspomagają odchudzanie i ułatwiają trawienie, mają także dobry wpływ na zdrowie serca, regulują poziom płynów w organizmie i obniżają ciśnienie krwi. W badaniach udowodniono, że zjadanie gruszek może zwiększać zdolności poznawcze, zapobiegać nowotworom oraz przyspieszać gojenie się ran.

 

Istnieją liczne odmiany gruszek, które mogą być spożywane przez ludzi. Owoce te możemy znaleźć w Europie, Afryce Północnej oraz w Azji. Gruszki są elementem diety człowieka od tysięcy lat – wzmianki o nich odnotowano w pismach celtyckich oraz w kulturze starożytnego Rzymu oraz starożytnych Chin.

 

Wiemy, że gruszki mają pyszny, wyjątkowy smak, jednak to nie koniec ich zalet – owoce posiadają także szczególne właściwości odżywcze. W gruszkach znajdziemy potas, witaminę C, witaminę K, witaminy z grupy B, fenole, kwas foliowy, błonnik, miedź, mangan oraz magnez. Jedna gruszka stanowi około 18% dziennego zapotrzebowania na błonnik, co ma doskonały wpływ na pracę układu trawiennego. Ponadto, spożywanie gruszek stymuluje produkcję soków trawiennych.

 

Warto wiedzieć, że gruszki są jednymi z najmniej kalorycznych owoców. Średniej wielkości gruszka dostarcza do organizmu nieco ponad 100 kalorii, jednak ze względu na wysoką zawartość błonnika, jest ona bardziej sytym owocem. 

Ważnym składnikiem gruszek są przeciwutleniacze, które eliminują wolne rodniki. Dzięki temu spożywanie gruszek może chronić przed zachorowaniem na niektóre rodzaje nowotworów – raka okrężnicy, raka odbytnicy, raka piersi, raka prostaty oraz raka płuc. W ochronie przeciwnowotworowej pomoże także witamina C, witamiana A, beta-karoten, luteina oraz zeaksantyna, które znajdują się w gruszkach.

 

Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, codzienne spożywanie gruszek może pomóc także w zachowaniu silnego układu odpornościowego, co przełoży się na rzadsze doświadczanie przeziębień oraz grypy. 

Gruszki obfitują w potas, dzięki czemu mogą mieć znaczący wpływ na zdrowie naszego serca. Potas rozszerza naczynia krwionośne, co obniża ciśnienie krwi i zmniejsza obciążenie całego układu sercowo-naczyniowego, zmniejszając ryzyko wystąpienia zatorów.

 

Gruszki są doskonałym składnikiem diety także dla pacjentów cierpiących na niedokrwistość lub inne niedobory minerałów, ponieważ mają wysoką zawartość miedzi oraz żelaza. W efekcie, spożywanie gruszek zapobiega zmęczeniu, zaburzeniom funkcji poznawczych, osłabieniu mięśni oraz nieprawidłowości w funkcjonowaniu narządów wewnętrznych.

 

Po gruszki powinny sięgać także kobiety będące w ciąży. Gruszki posiadają wysoką zawartość kwasu foliowego, który jest niezbędny dla rozwoju zdrowego płodu. Owoce pomogą także w uzupełnieniu składników mineralnych, takich jak magnez, mangan, fosfor, wapń i miedź.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj