Regularnie jedzenie owsianki może przedłużyć życie

Kategorie: 

123rf.com

Od dawna wiadomo, że owsianka jest bardzo pożyteczna dla zdrowia, ponieważ zawiera wiele witamin i składników odżywczych. Porcja owsianki na śniadanie jest cennym źródłem białka i witamin z grupy B. Poprawia pamięć, polepsza koncentrację i przyśpiesza przyswajanie wiedzy, przeciwdziała zmęczeniu i rozdrażnieniu. Jak się okazało, to nie jedyne z ich pożytecznych właściwości. 

 

Naukowcy z National Cancer Institute w Rockville (Stan Maryland, USA) przeprowadzili zakrojone na szeroką skalę badania i okazało się, że gotowane płatki owsiane przyczyniają się do zapobiegania nowotworom. Przeprowadzone badania udowodniły, że u ludzi, którzy regularnie jedzą owsiankę, istnieje zdecydowanie mniejsze ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Naukowcy szacują, że wystarczy spożyć 25 g płatków owsianych na dobę, aby zmniejszyć ryzyko śmierci z powodu raka, aż o 20%. Badania naukowców trwały ponad 20 lat, a uczestniczyło w nich około 400 000 ludzi. Za najbardziej pożyteczne dla zdrowia zboże uznano właśnie owies, kolejne miejsca zajęły ryż i gryka.

 

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Komentarze

Portret użytkownika Xystos

"osianka" (gröt) to narodowe

"osianka" (gröt) to narodowe sniadanie w szwecji, ongis kraj glodu i wojennych wypraw rabunkowych
przepis na szwedzka owsianke
na wodzie z odrobina soli gotujemy owsianke na gesto
goraca porcje kladziemy na srodku talerza
dookola podlewamy zimnym mlekiem z chlodziarki
na owsianke jak kto lubi;troszke cukru albo konfitur dowolnych
albo i jedno i drugie
po owsiance rytualne dwie kanapki;
pierwsza z maslem (lub margaryna) i zóltym serem
druga z jajkiem na twardo i sledziem ansjovis albo
innym sledziem z sloiczka (nie moze byc inna ryba)
 
sniadania te urozmaica sie rodzajem konfitur na owsiance
i rodzajem zóltego sera i sledzia
Smacznego Zycze
i zdrowo

0
0

Skomentuj