Słoneczna, magiczna przyprawa curry

Kategorie: 

dreamstime.com

Jasna przyprawa koloru słońca, aromat, który niesie zdrowie i długowieczność. Co to jest? Oczywiście, curry - jedna z najczęściej stosowanych przypraw w kuchni indyjskiej. Nazwa "curry" oznacza "sos". Jej popularność - związana z bogactwem smaku i niesamowitymi korzyściami dla organizmu - nie jest przesadzona, ponieważ w skład curry wchodzi dużo przypraw, które są znane ze swojego magicznego wpływu na nasze zdrowie.

 


Wbrwe obiegowej opinii, skład curry nie jest zawsze taki sam. Uważa się, że istnieje około miliona przepisów na curry. Liczba ta jest prawdopodobnie przesadzona, ale przepisów jest faktycznie bardzo wiele. W zależności od kraju i regionu w curry może znajdować się do 25 składników.
Curry w krajach europejskich nie jest taka pikantna, dostosowano ją do naszych smakowych upodobań. W Indiach każda prowincja ma swoje własne unikalne receptury, a curry z Azji może zaszokować ostrością i niezwykłym smakiem. Curry dość powszechnie jest używane do dań mięsnych i rybnych, gulaszów warzywnych i zupy. W Indiach jest najbardziej popularna jako dodatek do różnych sosów do ryżu.


Skład curry

W podstawowy skład curry wchodzą: liście curry lub kozieradki, pieprz, kolendra i kurkuma. To właśnie kurkuma nadaje przyprawie ten piękny żółty kolor i jest podstawą mieszaniny. Liście curry, które nadały nazwę przyprawie, czasami nawet nie wchodzą w jej skład. Ten krzew rośnie tylko w Indiach, dlatego w krajach europejskich zastępuje się go kozieradką.

Dodatkowych składników, które mogą wchodzić w skład przyprawy, jest bardzo dużo. Mogą to być goździki, imbir, biały pieprz, kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa, czosnek, bazylia, mięta, koper, ziele angielskie, tymianek, pietruszka, anyż, gorczyca. W skład azjatyckich i hinduskich curry wchodzą składniki bardziej egzotyczne, jak cynamon, kminek, asafetyda, czy galgant. Około 30% przyprawy stanowi kurkuma, a dokładnie - proszek z jej korzeni. Ma piękny kolor, bardzo charakterystyczny smak, ale nie za wyraźny smak, który uzupełniają pozostałe przyprawy.


Pożyteczny wpływ na organizm

Jaki wpływ na nasz organizm ma ta piękna przyprawa, nadająca piękny pomarańczowy kolor i niezwykły smak potrawom? Eksperci twierdzą, że curry spowalnia proces starzenia, pomaga w walce z rakiem, zmniejsza stan zapalny w organizmie, oczyszcza krew i wątrobę. W medycynie ajurwedyjskiej curry stosowane jest do oczyszczania skóry, zwiększenia krzepliwości krwi i jako środek przeciwgorączkowy i przeciwbólowy.

Taki wpływ na ludzki organizm ma przede wszystkim podstawa curry - kurkuma. Już w starożytności ludzie w Indiach wykonywali z kurkumy specjalny balsam do złagodzenia stanu zapalnego, choroby nosa leczono specjalnym wywarem z kurkumą. Badania naukowe wykazały, że kurkuma jest silnym przeciwutleniaczem. Substancje zawarte w nim, są w stanie blokować białka toksyn i hamować funkcje genów, które są odpowiedzialne za proces starzenia.

Kozieradka ma działanie przeciwzapalne, jest także bardzo dobrym środkiem na kaszel, a także zapobiega zapaleniu oskrzeli. Kaszel staje się mokry i nie zostaje w oskrzelach. Kolendra pobudza apetyt, ma znakomity wpływ na układ pokarmowy - hamuje wzdęcia i normalizuje wydzielanie żółci. Zwyczajny czarny pieprz jest bardzo pomocny dla osób cierpiących na cukrzycę typu II, ponieważ zawiera dużo chromu, tak niezbędnego dla organizmu przy tej chorobie.


Ciekawostki o curry

Według statystyk, curry jest najbardziej popularną przyprawą na świecie. W Chinach popularnością przebiła unikalne, lokalne przyprawy.

W Europie, przyprawa jest stosowana głównie w postaci proszku, a w Indiach wykonuje się ją ze świeżych składników, bezpośrednio przed użyciem. Mieszanka, w zależności od przepisu, może być pomarańczowa, czerwona i zielona.

Aby smak curry lepiej się uaktywnił, przed dodaniem przyprawy do dania, najlepiej przesmażyć ją na gorącej, suchej patelni przez około 20 sekund.

Pośrednim dowodem naukowym na to, że kurkuma niszczy szkodliwe białka, które przyczyniają się do rozwoju demencji starczej, jest fakt, że w Indiach, demencja starcza dotyka tylko 5% starszych osób.

 

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Komentarze

Portret użytkownika cyrrymaniak

wszystko się zgadza, z

wszystko się zgadza, z wyjątkiem wpływu na krzepliwość krwi - curry obniża krzepliwość

0
0

Skomentuj