Witamina E kluczowym składnikiem diety podczas ciąży

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Niedobór witaminy E może powodować neurologiczne uszkodzenia zarodka, zaburzać jego prawidłowy rozwój lub nawet prowadzić do śmierci. Jest to jedna z przyczyn poronień.

 

Niedobór witaminy E powoduje wyczerpywanie się niezbędnych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza omega-3 oraz DHA, które są krytycznie ważne dla zdrowia. Komórki zaczynają wykorzystywać glukozę do zapobiegania lub zmniejszenia uszkodzeń. Brakuje wówczas glukozy potrzebnej do energii, procesów fizjologicznych oraz neurologicznych.

Gdy ilość witaminy E jest niedostateczna, mózg zarodka zostaje pozbawiony niezbędnej energii i składników odżywczych. Jedno z badań wykazało, że kobiety w ciąży z niedoborem witaminy E miały podwójnie wysokie ryzyko poronień w porównaniu do kobiet odpowiednio się odżywiających.

 

Problem niedoboru często dotyka młode kobiety, które unikają żywności o wysokiej zawartości tłuszczu i nie włączają do swojej diety olejów, orzechów oraz nasion. U płodu ludzkiego niektóre z najważniejszych okresów rozwoju neurologicznego odbywają się w kilku pierwszych tygodniach ciąży. Kluczowe staje się więc bieżące uzupełnianie niedoborów w diecie.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj