Zielona herbata wspomaga pamięć, odchudzanie i obniża poziom insuliny

Kategorie: 

Źródło: Pixabay.com

Badania opublikowane w czasopiśmie „The FASEB Journal”, które zostały przeprowadzone na myszach sugerują, że galusan epigallokatechiny (EGCG), aktywny składnik występujący w zielonej herbacie, może obniżać poziom insuliny powodowany przez dietę bogatą w tłuszcze i fruktozę (HFFD – high-fat, high-fructose) oraz pozytywnie wpływać na nasze funkcje poznawcze.

 

Poprzednie badania wskazują na duży potencjał EGCG w leczeniu wielu chorób, lecz do tej pory wpływ składnika na poziom insuliny i funkcje poznawcze pozostawał niejasny.

„Zielona herbata jest drugim najczęściej spożywanym napojem na świecie po wodzie i jest uprawiana w co najmniej 30 krajach.” - powiedział Xuebo Liu, badacz z Northwest A & F University w Yangling, w Chinach. – „Starożytny zwyczaj picia zielonej herbaty może być najlepszą alternatywą dla medycyny w walce z otyłością, opornością na insulinę i pogorszeniem pamięci.”

Liu i współpracownicy podzielili 3-miesięczne samce myszy na trzy grupy na podstawie diety: grupa kontrolna karmiona standardową dietą, grupa karmiona dietą HFFD oraz grupa karmiona dietą HFFD, której dodatkowo podawano 2 gramy EGCG na litr wody pitnej.

Przez 16 tygodni naukowcy monitorowali myszy i stwierdzili, że gryzonie karmione dietą HFFD miały wyższą wagę ciała niż te z innych grup i znacznie wyższą wagę ciała niż myszy karmione dietą HFFD wraz z podawanym EGCG. Naukowcy przeprowadzili również test na labiryncie wodnym Morrisa i odkryli, że myszom z grupy HFFD dłużej zajęło znalezienie wyjścia, w porównaniu do myszy z grupy kontrolnej. Grupa HFFD + EGCG radziła sobie znacznie lepiej niż grupa HFFD – i to w każdym dniu testu. Wyniki te pokazują, że składnik EGCG zawarty w zielonej herbacie może pozytywnie wpływać na naszą pamięć oraz redukować skutki diety bogatej w tłuszcze i cukry.

„Wiele doniesień, anegdotycznych i tych, opartych na badaniach, zostało potwierdzonych przez najnowsze odkrycia.” – powiedział Thoru Pederson, redaktor naczelny „The FASEB Journal”.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj