Kategorie:
Jabłka zawierają witaminy A, C, B i mało żelaza. Te najbardziej popularne, tanie i dostępne w Polsce owoce zawierają ogromną ilość składników odżywczych.
Jabłka są bogate w witaminy A, B i C. Witamina A jest niezbędna w życiu człowieka. Bierze ona udział w procesie regeneracji skóry. Witamina C z kolei przyczynia się do utrzymania integralności naczyń krwionośnych i pomaga zwalczyć infekcje. Jabłka zawierają witaminy z grupy B (B9, B1, B12), które poprawiają aktywność układu nerwowego. Te owoce również świetnie odchudzają. Skórka jabłka zawiera dużo błonnika, który poprawia pracę jelit i zawiera także kwas ursolowy (kwas ursanowy), który - jak badania wykazały, pomaga spalać tkankę tłuszczową.
Kupować należy owoce bez uszkodzeń. Ważne, aby nie były nadgnite. Dojrzałość jabłek łatwo określić po kolorze nasion. Im nasionko wewnątrz owocu jest ciemniejsze, tym jabłko bardziej dojrzałe. Większą ilość jabłek należy przechowywać w chłodnym miejscu (optymalnie w temp. +4 st.C), porozkładane najlepiej w drewnianych skrzynkach. Owoców nie należy myć przed złożeniem ich w miesjcu magazynowania - inaczej szybko się popsują.
Najzdrowsze są oczywiście świeże jabłka, najlepiej jeść nieobrane - razem ze skórką. W trakcie obróbki termicznej większość witamin zawartych w jabłkach ulega zniszczeniu. Jabłka można również dodawać do surówek i sałatek.
Skomentuj