Kategorie:
Amerkańscy naukowcy podali do publicznej informacji cztery główne produkty żywnościowe, które przyczyniają się do rozwoju i poprawy zdolności intelektualnych człowieka.
Eksperci wyjaśnili, że w trakcie naturalnych procesów myślowych, człowiek nieustannie traci niektóre witaminy i pierwiastki śladowe. Ich uzupełnienie jest możliwe dzięki zachowaniu prawidłowej diety. Naukowcy zachęcają, aby dbać o codzienne spożywanie następujących produktów:
Najcenniejsze zdaniem naukowców okazały się być owoce morza, w szczególności ryby, które zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które są bardzo korzystne dla kory mózgowej. Badacze docenili również mleko zwierzęcego pochodzenia. Spożywanie go znacząco wpływa na poprawę logicznego myślenia i na pamięć. Następne w kolejce są rośliny strączkowe, takie jak bób, groch, czy fasola, które są bogatym źródłem witamin z grupy B i kwasu foliowego. Również one wpływają pozytywnie na pamięć.
Ostatnie, ale równie ważne, jest włączenie do codziennej diety pomidorów. Regularne spożywanie pomidorów nasyca organizm w likopen - substancję, która ma zasadnicze znaczenie dla komórek mózgu, chroniąc je przed zniszczeniem. Jeśli uwzględnimy w naszej diecie wszystkie powyższe składniki, lekarze obiecują, że nasza aktywność intelektualna będzie ulegała stałej poprawie.
Komentarze
Skomentuj