Kategorie:
Gdy nadchodzi sezon zimowy, większość z nas z przyzwyczajenia sięga po preparaty "rutinoscorbinopodobne" i po witaminę C, aby ustrzec się bakterii i wirusów i wzmocnić układ odpornościowy. Tak robiły nasze matki, przekonane, że to właśnie zażywanie witaminy C ochroni nas przed przeziębieniem i grypą.
Tymczasem japońscy naukowcy dowiedli ostatnio, że najskuteczniejszym sposobem na zapobieganie zachorowaniom w sezonie przeziębień jest przyjmowanie suplementów witaminy D. Według nich, witamina ta skuteczniej wzmacniania układ odpornościowy, niż witamina C.
Na poparcie tej tezy, zaprezentowano wyniki doświadczenia prowadzonego przez naukowców z University of Tokyo. Wynika z nich jasno, że stosowanie suplementów z witaminą D pomogło zmniejszyć ryzyko przeziębienia aż o 50%. Witamina C, dostarczana zarówno w diecie, jak i w suplementach, nie dała tak spektakularnego rezultatu. Jednocześnie japońscy naukowcy ostrzegają, że, przedawkowanie kwasu askorbinowego (witaminy C) zmniejsza napięcie naczyniowe, co skutkuje wręcz osłabieniem układu odpornościowego organizmu.
Aby w łatwy i przyjemny sposób dostarczyć do organizmu witaminę D, najlepiej spożywać produkty bogatę w ten składnik. Będą to przede wszystkim ryby, zarówno świeże, jak i te z puszki. Najlepszy będzie tuńczyk, pstrąg, makrela, łosoś, czy węgorz. Również mleko i soki owocowe często sztucznie wzbogaca się o tę witaminę. Jajka, czy wątróbka również mogą pomóc utrzymać odpowiedni poziom witaminy D w organizmie. Dla wszystkich, którzy nie przepadają za powyższymi pokarmami, pozostaje suplementacja w postaci tranu w płynie lub tabletkach.
Komentarze
Skomentuj