Nieznane właściwości mandarynek

Kategorie: 

źródło własne

Walory smakowe to nie jedyna zaleta mandarynek. Pomimo, że prawie 90% ich miąższu stanowi woda, pozostałe 10% masy celulozowej zawiera cukry, pektyny, kwasy, sole mineralne, glikozydy, olejki eteryczne i witaminy. Owoce te są również bogatym źródłem witamin z grupy C, ale zawierają także witaminy z grupy B, P, K, D oraz witaminę A.


Mandarynki nie są cudownym owocem na schudnięcie, jednak połączenie ćwiczeń z równoczesnym piciem soku z mandarynek pozwala uzyskać bardzo dobre wyniki. Takiego zdania są koreańscy naukowcy, którzy przeprowadzili serię badań na grupach uczniów z nadwagą. Pierwsza grupa walczyła z otyłością regularnie ćwicząc, a druga - łączyła aktywność fizyczną z regularnym spożywaniem soku mandarynkowego. Eksperyment udowodnił, że uczniowie z drugiej grupy tracili wagę znacznie szybciej i efekt utrzymywał się u nich znacznie dłużej.


Należy jednak pamiętać, że mandarynki to owoce cytrusowe i są silnym alergenem. Dlatego też należy jeść je z umiarem i nie przesadzać. Nasz organizm nie jest w stanie odłożyć składników odżywczych "na później", dlatego zdarza się, że chcąc "dowitaminizować" organizm, robimy sobie krzywdę.


Ze skórki mandarynek otrzymuje się olejek, który często jest stosowany w celach kosmetycznych, wykorzystuje się go np. podczas masażu. Olejek ze skórki mandarynkowej ma działanie uspokajające oraz wywiera korzystny wpływ na stan skóry. Ponadto, olej mandarynkowy pomaga w kobietom w ciąży w walce z rozstępami, a francuscy lekarze zalecają nawet matkom wcierać go w skórę na brzuszku dziecka, wykonując jednocześnie okrężnymi ruchami masaż, gdy maluszek cierpi na kolki.

 

 

Ocena: 

3
Średnio: 3 (1 vote)

Komentarze

Portret użytkownika Artykuł wał

tjaaa alergia prędzej

tjaaa alergia prędzej zatrucie bo kto ma okazję szamać organiki i to choćby z hiszpanii gdzie masz palantację bio a dookoła tej oazy hemiki gmo z sosem z roundapu i innych. Mandarynki zapewne można jeść niemal bez umiaru jeśli są naprawdę uprawiane bez chemicznych sterydów w czystym środowisku i o ile nie są za słodkie lub zbyt kwaśne. Efekty "alergiczne" to w przypadku np. zastosowania takich hipotetycznie pełnowartościowych owoców na chory, zatruty organizm dałoby efekt wypłukiwania złogów toksyn i martwych komórek (zwłaszcza że mandarynki z "drzewa szczęśliwego" to cytrusy i zawierają sporo wody o optymalnych dla organizmu właściwościach) z którymi nie wydalają  wątroba & nerki więc wywala innymi kanałami (a czasem i to nie wstarczy i toksemia) przez co błędnie interpretowane jest to jako alergia słowo wytrych. Analogię można zastosowac do wszystkich innych nie spaczonych chemią plonów roślinnych jabłek, sałaty, selera, dyni, pomarańczy cytryny pozyskiwane z nich soki dają podobne efekty i również je ciężko "przedawkować" jeśli ma się oczyszczony organizm i pije się je w miarę potrzeb sygnalizowanych rodzajem i intensywnością smaku-zapachu i związaną z tym przyjemnością płynącą z ośrodków nagrody.

0
0
Portret użytkownika RW

Jak idzie o kolki u dzieci

Jak idzie o kolki u dzieci karmionych mlekiem krowim by znikły podczas gotowania mleka dodać do niego plasterek świeżej cebuli - dla mam dzieci mających dakie dolegliwości

0
0
Portret użytkownika scolo

Mnie pomagają na pierwsze

Mnie pomagają na pierwsze objawy przeziębienia, dlaczego nie wiem, ale tak jest.

0
0

Skomentuj