Jak jeść, aby wspomóc swoją odporność?

Kategorie: 

www.sxc.hu

Jak mówi stare przysłowie: "Jesteś tym, co jesz". Nasz organizm całkowicie zależy od tego co mu dostarczamy w pożywnieniu, piciu i wdychanym powietrzu, dlatego najlepiej pomyśleć dwa razy, zanim sięgniemy po paczkę chipsów, czy popcorn. Nie tylko zimno negatywnie wpływa na nasz organizm, takze okres upałów stwarza spore zagrożenie dla naszego zdrowia. Tymczasem, aby być zdrowym przez cały rok i utrzymać swój system immunologiczny zawsze w pogotowiu, wystarczy jeść urozmaicone, bogate w warzywa i owoce pożywienie, zwracając uwagę zwłaszcza na poniższe dziesięć produktów.



1. Kolorowe warzywa. Każdy wie, że warzyw trzeba jeść tyle, ile to możliwe. Zielone, żółte i pomarańczowe warzywa mają niezwykle dużą ilość karotenoidów, takich jak beta-karoten. Są to przeciwutleniacze, które utrzymują układ odpornościowy w dobrej formie. Marchewka, papryka, dynia będą doskonałym składnikiem nie tylko do sałatki. Aby wzbogacić swoją dietę, kolorowe warzywa warto dodać także do innych dań: zup, lasagne, pieczeni i innych dań mięsnych.


2. Orzechy. Zawierają dużo witamin i antyoksydantów, są także bogate w cynk. Regulane spożywanie orzechów zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych. Warto mieć paczuszkę orzechów przy sobie, będą doskonałą, zdrową przekąską.


3. Jagody. Zawierają one bardzo duże ilości witaminy C, a jak wiadomo pomaga ona w utrzymywaniu w gotowości naszego układu immunologicznego. Ciemne owoce są bogate w bioflawonoidy, które - tak jak przeciwutleniacze,przyczyniają się do niszczenia wolnych rodników. Najzdrowszy będzie przecier lub sok z jagód, ponieważ uważa się że w takiej formie jagody są najbardzie j skuteczne. I najsmaczniejsze.


4. Kakao. Napój ten stymuluje układ odpornościowy. Kakao sprawia, że w organizmie wzrasta poziom dobrego cholesterolu, a tym samym zmniejsza się ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Dlatego gorący kubek kakao podczas choroby niemal zagwarantuje nam powrót zdrowia. Tylko nie należy przesadzać z cukrem!


5. Ryby. Są źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Najbogatsze w nie są ryby morskie, tj. tuńczyk, makrela, łosoś. W rybach znajdziemy także cynk, którego nasz organizm sam nie potrafi wyprodukować. Pierwiastek ten znajduje się głównie we wnętrzu komórek organizmu, cynk działa przede wszystkim na system immunologiczny człowieka, utrzymując go w stanie gotowości i zwiększając odporność na zakażenia.


6. Czosnek. Znany jest głównie ze swoich właściwości przeciwwirusowych i przeciwbakteryjnych, przyczynia się do zwiększenia ochronnego działania leukocytów, zawiera także przeciwutleniacze. Najłatwiej włączyć go do swojej diety, stosując go jako dodatek do zup, dressingów, sosów i sałatek.


7. Jogurt. Jest źródłem pożytecznych bakterii Lactobacillus, które rewelacyjnie wpływają na układ pokarmowy każdego z nas. Dobrym pomysłem jest spożywanie jogurtu z dodatkiem zbóż, wtedy naszą dietę wzbogacamy dodatkowo o błonnik.


8. Herbata. Posiada aminokwasy, które odgrywają istotną rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego. L-teanina można znaleźć we wszystkich typach herbaty, także w tych bez kofeiny.


9. Grzyby. Aby organizm łatwiej uporał się z infekcją, należy jeść żywności, która przyczynia się do wzmocnienia właściwości ochronnych białych krwinek. Pomóc w tym mogą niemal wszystkie rodzaje grzybów.


10. Słodkie ziemniaki (bataty). Coraz łatwiej dostać je także w Polsce. Zawierają one duże ilości witaminy A, która jest niezbędna dla zachowania zdrowia skóry. Jeśli skóra jest zdrowa, łatwiej będzie uniknąć lub zwalczyć infekcję.


Warto zmieniać swoją dietę i eksperymentować ze smakiem. Nie trzeba ograniczać się tylko do powszechnie znanych owoców i warzyw. Im bogatsza i bardziej urozmaicona będzie dieta , tym więcej przyjemności da nam sam proces jedzenia.

 

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Komentarze

Portret użytkownika number1

a ja jem mnostwo warzyw i

a ja jem mnostwo warzyw i owocow, łykam olej z nasion wiesiołka gal, ruszam się i... prawie nie choruję Smile

0
0

Skomentuj