Z czego naprawdę składają się parówki?

Kategorie: 

foter.com

Chyba każdy z nas jadł kiedyś parówki. Dzięki ich delikatnej konsystencji i niedominującemu smakowi produkt ten szczególnie często podawany jest dzieciom. Konsumenci jednak chyba nieszczególnie zastanawiają się nad składem tych zmielonych wyrobów. A ten potrafi zaskakiwać !

 

 

Parówki najczęściej wykonywane są z odpadów zwierzęcych, są to przede wszystkim: wymiona, świńskie ryje, kurze pazury, a nawet świńska szczecina. Producenci nie ograniczają się do jednego źródła odpadów, mieszane są różne resztki różnych zwierząt. Tak więc nie ma większego znaczenia, czy kupujemy konkretny rodzaj parówki, np. drobiowa i tak prawdopodobnie zawiera elementy świni, czy krowy.

Skład parówek, to również zniesmaczający fakt. Często spotykany na opakowaniu skrót MOM lub MDOM oznacza mięso oddzielane mechanicznie, czyli chrząstki, ścięgna oraz pazury. Następnie wszystko jest dokładnie mielone i przetwarzane, by stać się gotowym do spożycia produktem. W parówkach znajdują się również emulgatory, wszelakiego rodzaju konserwanty, wzmacniacze smaku, koloru i konsystencji. Fosforany używane do produkcji parówek powodują pęcznienie białka, by producent mógł do nich dodać jeszcze więcej wody (zwiększyć ich masę, a zmniejszyć przy tym koszt). Każdy z wymienionych składników negatywnie wpływa na nasze zdrowie, powodując przede wszystkim choroby serca oraz otyłość.

Na szczęście jesteśmy jeszcze w stanie kupić prawdziwą parówkę, która nie zrujnuje naszego zdrowia. Są one jednak o wiele mniej popularne i trudno jest je dostać w zwykłych marketach. Na taki produkt składa się przynajmniej 60% mięsa. Jedynym sposobem na wybranie dobrych gatunkowo parówek jest szczegółowe zwracanie uwagi na ich skład.

 

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Komentarze

Portret użytkownika lui

napisz ze glownym skladnikiem

napisz ze glownym skladnikiem parowek jest woda bialko roslinne ..... te wymiona sa tak prawdziwe jak osle mieso w salami 
tak z innej strony tkanka krowki ktora produkuje mleko jest idealna do robienia flaczkow i smazenia w panierce

0
0

Skomentuj