Kategorie:
Jeśli odczuwasz takie dolegliwości jak: częste bakteryjne i wirusowe zakażenia, mało energii, bóle mięśni i kości, przesuszone włosy i skóra, wypryski na cerze, słaba koncentracja, niestabilna waga i wahania nastroju, istnieje prawdopodobieństwo, że twój organizm jest zakwaszony. Sprawdź jak sobie z tym poradzić.
Kluczem do naszego zdrowia, a przy tym dobrego samopoczucia jest dieta. Niestety w większości myśląc o diecie, kierujemy się zrzuceniem zbędnych kilogramów. Zapomina się przy tym, że dietą można również pomóc naszemu zdrowiu.
Zakwaszenie organizmu wynika z nieprawidłowej diety. Szczególnie przyczyniają się do niego produkty wysoko przetworzone typu instant, np. zupki chińskie, gorące kubki, dania do odgrzania w mikrofali. Także spożywanie nadmiernych ilości produktów o odczynie kwaśnym, np. pieczywo, sery, słodycze, mięso.
Zdrowy organizm funkcjonuje przy pH krwi w zakresie 7,35- 7,45. PH kwasowe jest neutralizowane przez dostarczany z pokarmu wapń, sód, potas oraz magnez. Dlatego szczególnie ważne jest, aby zachować równowagę pH w spożywanych produktach.
Dieta zasadowa opiera się przede wszystkim na produktach alkalicznych, które neutralizują szkodliwe kwasy. Jadłospis to w większości warzywa, kasze oraz owoce. Znacznie mniejszą część stanowi mięso, nabiał i cukry. Powinno się także pić dużo wody. Szczególnie silne właściwości odkwaszające posiada woda zjonizowana, którą można pozyskać przy użyciu specjalnego jonizatora.
Zakwaszenie w dłuższej perspektywie czasu skutkuje chorobami. Jest to m. in. nadciśnienie, cukrzyca, otyłość oraz depresja. W kwaśnym pH dodatkowo łatwo rozwijają się nowotwory, a utrzymywanie pH zasadowego znacznie ogranicza ryzyko ich wystąpienia.
Komentarze
Skomentuj