Kategorie:
Od lat toczy się dyskusja na temat tego, jakie mleko jest dla nas najzdrowsze. Istnieje szeroka gama alternatyw, od mleka pochodzenia zwierzęcego i jego odmian dietetycznych lub bez laktozy po różnego rodzaju mleka roślinne. Wybór najzdrowszego mleka jest bardzo indywidualny, dlatego warto wiedzieć czym różnią się między sobą najbardziej popularne warianty.
Mleko pełnotłuste
Pełnotłuste mleko krowie zawiera około 88% wody, 5% laktozy, 3% tłuszczu, 3% białka i mniej niż 1% minerałów. Skład mleka może różnić się w zależności od rasy krowy, diety zwierzęcia i jego etapu laktacji. Mleko krowie zawiera takie składniki odżywcze, takie jak witamina B1, witamina B12, witamina C, witamian D, niacyna, fosfor, ryboflawina oraz kwas foliowy.
W mleku krowim znajdziemy także minerały, które wpływają na zdrowie naszych kości oraz funkcje enzymatyczne. 250 ml szklanka pełnotłustego mleka krowiego zawiera około 276 mg wapnia. Dla porównania, taka sama ilość mleka sojowego ma już tylko 61 mg wapnia i zwykle jest ono sztucznie dodane.
Wielu dietetyków zaleca spożywanie mleka krowiego o mniejszej zawartości tłuszczu. Warto jednak wiedzieć, że najnowsze badania wykazały, że tłuszcze zawarte w mleku krowim mają neutralny wpływ na nasze zdrowie.
Oczywiście najistotniejszym czynnikiem wykluczającym nas z konsumpcji pełnotłustego mleka krowiego jest nietolerancja laktozy. W takiej sytuacji możemy sięgnąć po mleko bez laktozy lub po mleko roślinne.
Mleko migdałowe
Podobnie jak mleko sojowe, jest to produkt dosładzany, więc warto szukać jego odmian „bez dodatku cukru”. Mleko migdałowe ma słodki, orzechowy posmak i jedwabistą konsystencję. Znajdziemy w nim witaminę D, witaminę E, witaminę A, wapń, magnez, potas, cynk, żelazo oraz fosfor. Co ważne, tłuszcze zawarte w mleku migdałowym są jednonienasycone, a zatem zdrowe dla naszego serca.
Mleko kokosowe
Ma przyjemną, kremową konsystencję i aromatyczny smak. Ten rodzaj mleka zawiera jednak znacznie więcej tłuszczów nasyconych i nie jest tak bogaty w substancje odżywcze, co wcześniej wymienione produkty. Jeśli w mleku kokosowym znajdziemy jakiekolwiek witaminy i minerały, to będzie to wapń i witamina D.
Mleko konopne
Ten rodzaj mleka jest wytwarzany z nasion konopi. Produkt jest szczególnie bogaty w wapń, 250 ml mleka konopnego dostarcza aż 45% dziennego zapotrzebowania organizmu człowieka na ten minerał. W mleku konopnym znajdziemy także zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, które mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi.
Komentarze
Skomentuj