Aronia to prawdziwa skarbnica witamin!

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Aronia jest krzewem pochodzącym z Ameryki Północnej, który obecnie uprawia się także w Europie Wschodniej. Aromatyczne owoce aronii są popularnym składnikiem deserów, konfitur i kompotów. To jednak nie wszystko, ponieważ posiadają one wiele właściwości zdrowotnych, ze względu na dużą zawartość pożytecznych polifenoli.

 

Właściwości przeciwrakowe

W badaniu z 2004 roku wykazano, że wyciąg z winogron, aronii oraz czarnej jagody zapobiega rozwojowi raka okrężnicy. Jednak ze wszystkich owoców, najsilniejsze działanie hamujące wzrost komórek rakowych miała właśnie aronia.

 

Ekstrakt z aronii pomaga zredukować uszkodzenia komórek związane z rakiem piersi. Naukowcy doszli do wniosku, że spożywanie aronii może mieć właściwości ochronne przed zachorowaniem na nowotwór.

 

Właściwości przeciwcukrzycowe

W 2015 roku wykazano, że ekstrakt z aronii pomaga wzmocnić nasz układ odpornościowy i zmniejszyć występowanie stanów zapalnych w organizmie, związanych z cukrzycą. Składniki zawarte w owocach zmniejszają także oporność na insulinę, poziom cukru we krwi, a nawet pomagają w zwalczaniu otyłości.

Wspieranie zdrowia narządów

Podczas badania przeprowadzonego w 2016 roku wykazano, że sok z owoców aronii posiada właściwości ochronne przed uszkodzeniami wątroby. Autorzy badania sugerują, że może mieć to związek z dużą zawartością przeciwutleniaczy występujących w owocach. Picie soku z aronii może mieć też dobry wpływ na zdrowie żołądka, stabilizując jego pracę, dzięki zwalczaniu stresu oksydacyjnego.

 

Wspieranie układu krążenia

Spożywanie aronii może chronić przed chorobą wieńcową, usprawnia krążenie krwi, a tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy. Naukowcy są zdania, że aronia może stanowić działanie pomocnicze w leczeniu chorób naczyniowych.

 

W tych wyjątkowo zdrowych owocach znajdziemy między innymi takie składniki odżywcze jak witaminę C, kwas foliowy, witaminy z grupy B, kwas pantotenowy, witaminę K, sód, potas, wapń, magnez, żelazo oraz cynk. Konkretne właściwości odżywcze mogą się różnić w zależności od sposobu uprawy oraz obróbki owoców.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Komentarze

Portret użytkownika Wacław

Aronia jest wciąż przez wielu

Aronia jest wciąż przez wielu ludzi niedocenianym owocem, być może z tego względu, że w smaku jest cierpka i nie każdemu odpowiada jej smak. Jedna trzeba przyznać, że rzeczywiście zawiera wiele witamin i przeciwutleniaczy, które wymiatają z organizmu wolne rodniki. Gdyby ludzie wiedzieli czym są wolne rodniki i jak szkodzą naszym komórkom, to skupili by się na żywności bogatej właśnie w przeciwutleniacze, które nazywane są wymiataczami wolnych rodników. Polecam również artykuł o wolnych rodnikach i szkodach, jakie wywołują w organiżmie: http://synergypoland.pl/niebezpieczne-wolne-rodniki-2/  Niestety świeżą aronię cięzko znaleźć w sklepach, a więc pozostaje tylko suszona...

0
0

Skomentuj