13 owoców i warzyw o niskiej zawartości węglowodanów

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Wysokie spożycie warzyw i owoców w codziennej diecie może być dla niektórych wyzwaniem, jednak badania wskazują, że tego typu pożywienie może pomóc w zmniejszeniu wielu nowotworów oraz innych chorób przewlekłych. Świeże owoce i warzywa zawierają mało tłuszczu i kalorii, jednak mają różne poziomy węglowodanów i cukrów. Dla niektórych osób kontrola tych wartości jest ważna, szczególnie dla cukrzyków oraz osób borykających się z insulinoopornością.

 

Owoce mają z reguły wyższą zawartość węglowodanów od warzyw, z powodu naturalnie występujących w nich cukrów, które nadają im słodki smak. To jednak nie znaczy, że konieczna jest ich eliminacja z diety. Niektóre owoce mają dużo wody, a tym samym mniej węglowodanów.

 

  1. Arbuz

Ten owoc posiada jedynie 7,55 grama węglowodanów w 100 gramach. Jest bogaty w witaminę A i posiada wysoką zawartość wody, dzięki czemu jest idealną, letnią przekąską.

 

  1. Truskawki

Truskawki są popularnym wyborem osób unikających węglowodanów. Podobnie jak w arbuzie, w truskawkach na każde 100 gramów przypada tylko 7,68 grama węglowodanów. Te owoce są także doskonałym źródłem potasu oraz witaminy C.

 

  1. Kantalupa

Pomarańczowy melon zawiera 8,16 grama węglowodanów na 100 gram.

  1. Awokado

Awokado zawiera 8,64 grama węglowodanów w 100 gramowej porcji. Ten owoc jest także doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

 

  1. Melon miodowy

W 100 gramach melona miodowego znajduje się 9,09 grama węglowodanów. Oprócz tego owoc posiada zawartość witaminy C oraz potasu.

 

  1. Brzoskwinie

Na każde 100 gram brzoskwiń przypada 9,54 grama węglowodanów.

 

W ograniczaniu węglowodanów nic nie równa się z warzywami. Są one źródłem wysokiej zawartości błonnika i posiadają mniejszą wartość kaloryczną od jakiejkolwiek innej grupy żywności. Zawierają także wiele cennych witamin oraz minerałów.

  1. Ogórek

Ogórki są pożywnym i odświeżającym dodatkiem do każdej sałatki. Obrane 100 gramów ogórka zawiera jedynie 2,16 grama węglowodanów.

 

  1. Sałata lodowa

Jest jednym z najbardziej popularnych warzyw, choć nie ma zbyt wielu wartości odżywczych – dlatego warto łączyć ją z innymi warzywami. W 100 gramach sałaty znajduje się tylko 2,97 grama węglowodanów.

 

  1. Seler

Seler posiada taką samą zawartość węglowodanów, co sałata i jest źródłem witamin z grupy B, a także kwasu foliowego.

 

  1. Grzyby

Większość grzybów zawiera 3,26 grama węglowodanów w 100 gramach. Nie posiadają jednak zbyt wielu wartości odżywczych.

 

  1. Szpinak

Na każde 100 gram szpinaku przypada 3,63 grama węglowodanów. Oprócz tego szpinak jest warzywem bogatym w żelazo oraz wapń, a także w wiele witamin: C, E, K, B1, B2 oraz B6.

 

  1. Botwinka

Innym, bogatym w składniki odżywcze warzywem jest botwinka, posiadająca 3,74 grama węglowodanów w 100 gramach. Jest źródłem witaminy A i C, a także błonnika, żelaza i magnezu.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj