13 owoców i warzyw o niskiej zawartości węglowodanów
Image
Wysokie spożycie warzyw i owoców w codziennej diecie może być dla niektórych wyzwaniem, jednak badania wskazują, że tego typu pożywienie może pomóc w zmniejszeniu wielu nowotworów oraz innych chorób przewlekłych. Świeże owoce i warzywa zawierają mało tłuszczu i kalorii, jednak mają różne poziomy węglowodanów i cukrów. Dla niektórych osób kontrola tych wartości jest ważna, szczególnie dla cukrzyków oraz osób borykających się z insulinoopornością.
Owoce mają z reguły wyższą zawartość węglowodanów od warzyw, z powodu naturalnie występujących w nich cukrów, które nadają im słodki smak. To jednak nie znaczy, że konieczna jest ich eliminacja z diety. Niektóre owoce mają dużo wody, a tym samym mniej węglowodanów.
- Arbuz
Ten owoc posiada jedynie 7,55 grama węglowodanów w 100 gramach. Jest bogaty w witaminę A i posiada wysoką zawartość wody, dzięki czemu jest idealną, letnią przekąską.
- Truskawki
Truskawki są popularnym wyborem osób unikających węglowodanów. Podobnie jak w arbuzie, w truskawkach na każde 100 gramów przypada tylko 7,68 grama węglowodanów. Te owoce są także doskonałym źródłem potasu oraz witaminy C.
- Kantalupa
Pomarańczowy melon zawiera 8,16 grama węglowodanów na 100 gram.
- Awokado
Awokado zawiera 8,64 grama węglowodanów w 100 gramowej porcji. Ten owoc jest także doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
- Melon miodowy
W 100 gramach melona miodowego znajduje się 9,09 grama węglowodanów. Oprócz tego owoc posiada zawartość witaminy C oraz potasu.
- Brzoskwinie
Na każde 100 gram brzoskwiń przypada 9,54 grama węglowodanów.
W ograniczaniu węglowodanów nic nie równa się z warzywami. Są one źródłem wysokiej zawartości błonnika i posiadają mniejszą wartość kaloryczną od jakiejkolwiek innej grupy żywności. Zawierają także wiele cennych witamin oraz minerałów.
- Ogórek
Ogórki są pożywnym i odświeżającym dodatkiem do każdej sałatki. Obrane 100 gramów ogórka zawiera jedynie 2,16 grama węglowodanów.
- Sałata lodowa
Jest jednym z najbardziej popularnych warzyw, choć nie ma zbyt wielu wartości odżywczych – dlatego warto łączyć ją z innymi warzywami. W 100 gramach sałaty znajduje się tylko 2,97 grama węglowodanów.
- Seler
Seler posiada taką samą zawartość węglowodanów, co sałata i jest źródłem witamin z grupy B, a także kwasu foliowego.
- Grzyby
Większość grzybów zawiera 3,26 grama węglowodanów w 100 gramach. Nie posiadają jednak zbyt wielu wartości odżywczych.
- Szpinak
Na każde 100 gram szpinaku przypada 3,63 grama węglowodanów. Oprócz tego szpinak jest warzywem bogatym w żelazo oraz wapń, a także w wiele witamin: C, E, K, B1, B2 oraz B6.
- Botwinka
Innym, bogatym w składniki odżywcze warzywem jest botwinka, posiadająca 3,74 grama węglowodanów w 100 gramach. Jest źródłem witaminy A i C, a także błonnika, żelaza i magnezu.
Ocena
- 20439 widoków
Dodaj komentarz