4 składniki odżywcze, które są ważne dla zdrowego mózgu

Kategorie: 

Źródło: Źródło: Flickr/Allan Ajifo/CC BY 2.0

Istnieją silne powiązania między niektórymi składnikami odżywczymi a funkcjami poznawczymi. Regularne spożywanie następujących czterech składników odżywczych jest dobrym rozwiązaniem dla podbudowania swojej percepcji oraz samopoczucia.

 

1. Kwasy tłuszczowe omega-3

EPA i DHA omega-3 to składniki odżywcze, które odgrywają kluczową rolę dla zdrowia mózgu. Neurony wspierane przez kwasy DHA przetwarzają i transmitują wydajniej sygnały, które umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Niewystarczająca ilość kwasów tłuszczowych omega-3 może utrudniać funkcjonowanie mózgu w pełni jego możliwości. Drogocenne kwasy tłuszczowe można znaleźć w tłustych rybach (łosoś, sardynki) lub przyjmować poprzez specjalne suplementy diety.



2. Witamina B4 (cholina)

Witamina B4 wspiera komunikację między mózgiem a mięśniami, wspomagając także pamięć. Cholina jest szczególnie ważna dla pamięci wizualnej, a jej najlepszymi źródłami są: kapusta, wątróbka, jajka oraz kiełki pszenicy.

 

3. Witamina E

Witamina E jest przeciwutleniaczem, który pomaga chronić komórki przed wolnymi rodnikami. Niektóre badania dowodzą, że spożywanie witaminy E chroni przed chorobą Alzheimera, a także spowalnia postęp choroby. Żywność bogata w witaminę E to orzechy, nasiona, zielone warzywa oraz oliwa z oliwek. 

4. Flawonoidy

Flawonoidy to także przeciwutleniacze, które działają przeciw starzeniu się mózgu. Posiadają właściwości przeciwzapalne i poprawiają funkcjonowanie pamięci. Cenne związki flawonowe można odnaleźć w kakao, herbacie, czerwonym winie, soku winogronowym, jagodach, malinach oraz pomidorach.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj