5 produktów, które najlepiej przeciwdziałają starzeniu się

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Aktualne dane na temat długowieczności ludzi wskazują na 3 kraje, których średni wiek obywateli jest największy – jest to Monako, Japonia oraz Singapur. Postanowiono więc przyjrzeć się nawykom żywieniowym mieszkańców poszczególnych krajów, ponieważ żywienie odgrywa szczególnie ważną rolę w długości naszego życia. 

 

Zielona fasolka sojowa

Ten produkt od wielu pokoleń jest jednym z symboli kuchni azjatyckiej. Teraz staje się coraz bardziej popularny także na Zachodzie. Fasolka sojowa często sprzedawana jest w niedużych paczkach jako przekąska. Jest również popularnym dodatkiem wielu dań, od zup po potrawy oparte na ryżu. Serwuje się ja ugotowaną i odpowiednio przyprawioną.

 

Fasolka wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, chroni przed nowotworami oraz jest skutecznym antyoksydantem. Według najnowszych badań niektóre ze związków zawartych w fasolce sojowej mogą posłużyć do produkcji ulepszonych leków na raka piersi.

 

Tofu

Produkt przypominający ser, powstały z pasty sojowej ma podobne właściwości co wspomniana fasolka. Najczęściej spotykane w kuchni Azji Wschodniej, może być przyrządzane na wiele sposobów: smażone, pieczone lub gotowane. Jest przeciwutleniaczem, dobrym źródłem białka i wszystkich aminokwasów niezbędnych ludzkiemu ciału do wytwarzania protein.

 

Co więcej, jest też bogate w minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, selen, fosfor, mangan, cynk i miedź. Z tego powodu jest zalecane w diecie mającej wspomagać zdrowie zębów oraz kości. Niektórzy specjaliści są zdania, że spożyciu tofu towarzyszy dłuższe uczucie nasycenia, więc może być dobrym wyborem podczas próby zrzucenia nadwagi lub ograniczenia podjadania.

Marchew

Słynie z wysokiej zawartości beta-karotenu, który nasze ciało może zamieniać w witaminę A. Ta z kolei ma związek z naszym układem odpornościowym, wzrokiem, płodnością i komunikacją między neuronami. Ponieważ nasze ciało samo nie jest w stanie wyprodukować witaminy A, produkty takie jak marchew są niezbędne w zdrowej diecie.

 

Beta-karoten jest również przeciwutleniaczem i pomaga w zapobieganiu zwyrodnieniu plamki żółtej – chorobie oczu, pojawiającej się po 50-tym roku życia.

 

Rośliny z rodzaju kapustowatych

Zaliczają się do nich zielone warzywa takie jak kapusta, brokuł, brukselka, kalafior, rzodkiewka, kapusta pekińska. Warzywa te są bogate w witaminy (C, E, K, kwas foliowy), minerały (potas, wapń, selen) i karotenoidy (luteina, beta-karoten). Zawierają też glukozynolany, które nie tylko odpowiadają za ich soczysty zielony kolor, ale pomagają także regulować poziom stresu i działanie immunologiczne organizmu. Niektóre z nich wykazują działanie antybakteryjne a część nawet przeciwnowotworowe. 

 

Warzywa z tej grupy mogą opóźnić demencję i zadbać o ogólną kondycję ludzkiego mózgu. Na koniec warto wspomnieć, że stanowią ważne źródło błonnika.

Łosoś

Niektóre badania wskazują na zły wpływ czerwonego mięsa i niektórych rodzajów drobiu na nasz organizm. Jako dobrą alternatywę rekomendowane są za to tłuste ryby, zwłaszcza łosoś. Zawiera on dużo białka i cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.

 

Badania wykazały, że spożywanie łososia jest korzystne dla zdrowia naszych oczu, ale także mózgu. Regularne spożywanie tłustych ryb chroni nasze zdolności poznawcze i opóźnia proces starzenia. W przypadku kupowania łososia warto jednak zwrócić uwagę na to, czy jest on hodowlany, czy dziki, ponieważ różnica w jakości mięsa jest kolosalna.

 

Cytrusy

Owoce cytrusowe są najbardziej niedocenionym elementem naszej diety. Pomarańcze, grejpfruty, cytryny, limonki i mandarynki posiadają duże stężenie przeciwutleniaczy, które mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie.

 

Nie chodzi tu o samą witaminę C - w cytrusach znajdziemy także cukry, błonnik pokarmowy, potas, kwas foliowy, wapń, tiaminę, niacynę, witaminę B-6, fosfor, magnez, medź, ryboflawinę i kwas pantotenowy. Flawonoidy występujące w cytrusach mają dobre działanie przeciwnowotworowe, a także mogą wydłużyć nasze życie.

 

Ocena: 

4
Średnio: 4 (1 vote)

Komentarze

Portret użytkownika Walentyna

Czytam dość sporo artykułów

Czytam dość sporo artykułów na temat diet i dbania o zdrowie i jestem ostatnio przerażona, na jednym portalu pisze, że kategorycznie nie jeść kapusty na drugim że jeść bo bardzo zdrowa. Człowiek jak się naczyta to zgłupieć może.

0
0
Portret użytkownika Kinga

Zielone warzywa nie tylko

Zielone warzywa nie tylko posiadają wiele witamin, minerałów i błonnika jak stwierdzono w artykulu ale również są skarbnicą chlorofilu roślinnego, który jest jedyną materią w przyrodzie potrafiącą magazynować światło słoneczne. Dietetetycy i naturopaci wiedzą dużo o tym jak działa chlorofil. Polecam też przeczytać bardzo ciekawy artykuł o wielu właściwościach chlorofilu i jego wpływie na zdrowie człowieka: http://synergypoland.pl/10-niesamowitych-korzysci-chlorofilu/

0
0

Skomentuj