6 owoców, które dodadzą Ci zdrowia zimą

Image

Źródło: pixabay.com

Zima z pewnością nie jest sezonem, który obfituje w owoce, jednak istnieje kilka gatunków, które są dostępne w większości sklepów. Oto kilka typowych „zimowych” owoców, które idealnie spełnią zapotrzebowanie odżywcze organizmu o tej porze roku.

 

Grejpfruty

Grejpfrut ma wysoką zawartość witaminy C, błonnika oraz przeciwutleniaczy. Spożywanie grejpfrutów może chronić nas przed rakiem żołądka, trzustki, pęcherza moczowego oraz szyjki macicy. Owoce są naturalnym źródłem kwasu salicylowego, czyli aspiryny, dlatego idealnie sprawdzą się na wypadek przeziębienia lub grypy.

 

Jabłka

Ostatnie zbiory jabłek w ciągu roku przypadają zwykle na połowę jesieni, jednak owoce te są wystarczająco odporne, aby przechowywać je w miesiącach zimowych. Jabłka zawierają sporą dawkę błonnika, witaminy A i C, żelaza oraz potasu. Niektóre badania wykazały, że spożywanie jabłek może chronić nas przed chorobami układu oddechowego. 

Image

Gruszki

Podobnie jak jabłka, gruszki są odpornymi owocami jesiennymi, które możemy nabyć przez całą zimę. Gruszki mają niski indeks glikemiczny, co jest dobrą informacją dla cukrzyków. Jedno z badań wykazało, że spożywanie gruszek może pomóc w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia udaru. Gruszki, podobnie jak i jabłka, pomagają w zachowaniu prawidłowej masy ciała.

 

Kiwi

Jedzenie kiwi może pomóc w regulacji trawienia, stabilizuje także poziom naszych elektrolitów, wzmacnia układ odpornościowy i może działać profilaktycznie przeciw nowotworom. Spożywanie 2-3 owoców kiwi w ciągu dnia może zapobiegać powstawaniu zakrzepów krwi. Kiwi są także bogate w przeciwutleniacze.

 

Cytryny

Cytryny podobnie jak wszystkie cytrusy, zawierają witaminę C, która chroni nas przed chorobami oczu oraz kamieniami nerkowymi. Te aromatyczne owoce mogą nadać smaku wielu daniom oraz wypiekom.

 

Mandarynki

Badania wykazały, że spożywanie mandarynek może pomóc w ochronie przed rakiem wątroby oraz piersi. W skórce mandarynek znajdują się związki, które mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na białaczkę. Jedno z badań wykazało również, że spożywanie mandarynek wspomaga zdrowie naszego układu krwionośnego, poprawiając drożność tętnic.

 

Ocena: