6 trendów w zdrowym odżywianiu, które będą królować w 2019 roku
Image
Na międzynarodowej konferencji „Food & Nutrition Expo” w Kolumbii, specjaliści medycyny oraz zdrowego odżywiania wyłonili 6 najzdrowszych obecnie trendów dietetycznych, które zyskają na popularności w 2019 roku. Oto lista:
- Białko roślinne
Białko to bardzo ważny element naszej diety, który czerpiemy w większości z mięsa. Zdaniem specjalistów, wraz z upływem czasu ludzie będą konsumować coraz więcej białka roślinnego – zwłaszcza z roślin strączkowych, orzechów i nasion. W sklepach i restauracjach przybędzie więc roślinnych hamburgerów i innych tego typu zamienników popularnych dań.
- Makarony strączkowe
W przyszłym roku na półkach sklepowych zaczniemy znajdować makarony, które zamiast lub oprócz tradycyjnej mąki, zawierać będą ciecierzycę oraz czerwoną i zieloną soczewicę. Ma być to zdrowsza alternatywa pokarmowa dla wszystkich miłośników makaronów.
- Probiotyki
Probiotyki, czyli żywe mikroorganizmy, które w korzystny sposób wpływają na nasze trawienie, mają zacząć być składnikiem nie tylko jogurtów czy kefirów. Wkrótce pojawi się także probiotyczna woda, napoje bezalkoholowe, a nawet płatki owsiane. Należy pamiętać, że istnieje wiele różnych szczepów probiotyków i wpływają one w zróżnicowany sposób na poszczególne osoby.
- Żywność FODMAP
FODMAP to dieta zalecana przy zespole jelita drażliwego. Obejmuje ona produkty łagodzące objawy bólu brzucha oraz wzdęć. Produkty wpisujące się w założenia diety FODMAP mają zawierać krótkołańcuchowe cukry, które są znacznie łatwiej trawione przez nasz układ trawienny.
- Alternatywy dla mleka krowiego
Producenci żywności nie chcą poprzestać na mleku sojowym czy migdałowym. Wkrótce w sklepach ma pojawić się znacznie więcej alternatyw, m.in. mleko owsiane, sezamowe, z orzechów pekan czy nerkowców. Co więcej, jedna z marek chwali się opracowywaniem mleka… bananowego. W tym przypadku warto jednak zwracać uwagę na zawartość białka w zamiennikach, ponieważ może ona bardzo różnić się od tradycyjnego mleka krowiego.
- Oleje o wysokiej temperaturze dymienia
W dzisiejszej kuchni mamy do dyspozycji bardzo szeroki wachlarz różnorodnych olejów. Konsumenci mają przez to sporą zagwozdkę, jaki olej wybrać. Dietetycy wyczulają, by przede wszystkim zwracać uwagę na temperaturę dymienia oleju – bo to właśnie wtedy staje się on dla nas niezdrowy i nadaje potrawom przypalony posmak. Obecnie w zestawieniu króluje olej z alg, którego temperatura dymienia wynosi imponujące 485 stopni.
- Dodaj komentarz
- 594 widoki