6 trendów w zdrowym odżywianiu, które będą królować w 2019 roku

Image

Źródło: pixabay.com

Na międzynarodowej konferencji „Food & Nutrition Expo” w Kolumbii, specjaliści medycyny oraz zdrowego odżywiania wyłonili 6 najzdrowszych obecnie trendów dietetycznych, które zyskają na popularności w 2019 roku. Oto lista:

 

  1. Białko roślinne

Białko to bardzo ważny element naszej diety, który czerpiemy w większości z mięsa. Zdaniem specjalistów, wraz z upływem czasu ludzie będą konsumować coraz więcej białka roślinnego – zwłaszcza z roślin strączkowych, orzechów i nasion. W sklepach i restauracjach przybędzie więc roślinnych hamburgerów i innych tego typu zamienników popularnych dań.

Image

 

  1. Makarony strączkowe

W przyszłym roku na półkach sklepowych zaczniemy znajdować makarony, które zamiast lub oprócz tradycyjnej mąki, zawierać będą ciecierzycę oraz czerwoną i zieloną soczewicę. Ma być to zdrowsza alternatywa pokarmowa dla wszystkich miłośników makaronów.

Image

 

  1. Probiotyki

Probiotyki, czyli żywe mikroorganizmy, które w korzystny sposób wpływają na nasze trawienie, mają zacząć być składnikiem nie tylko jogurtów czy kefirów. Wkrótce pojawi się także probiotyczna woda, napoje bezalkoholowe, a nawet płatki owsiane. Należy pamiętać, że istnieje wiele różnych szczepów probiotyków i wpływają one w zróżnicowany sposób na poszczególne osoby.

Image

 

  1. Żywność FODMAP

FODMAP to dieta zalecana przy zespole jelita drażliwego. Obejmuje ona produkty łagodzące objawy bólu brzucha oraz wzdęć. Produkty wpisujące się w założenia diety FODMAP mają zawierać krótkołańcuchowe cukry, które są znacznie łatwiej trawione przez nasz układ trawienny.

Image

 

  1. Alternatywy dla mleka krowiego

Producenci żywności nie chcą poprzestać na mleku sojowym czy migdałowym. Wkrótce w sklepach ma pojawić się znacznie więcej alternatyw, m.in. mleko owsiane, sezamowe, z orzechów pekan czy nerkowców. Co więcej, jedna z marek chwali się opracowywaniem mleka… bananowego. W tym przypadku warto jednak zwracać uwagę na zawartość białka w zamiennikach, ponieważ może ona bardzo różnić się od tradycyjnego mleka krowiego.

Image

 

  1. Oleje o wysokiej temperaturze dymienia

W dzisiejszej kuchni mamy do dyspozycji bardzo szeroki wachlarz różnorodnych olejów. Konsumenci mają przez to sporą zagwozdkę, jaki olej wybrać. Dietetycy wyczulają, by przede wszystkim zwracać uwagę na temperaturę dymienia oleju – bo to właśnie wtedy staje się on dla nas niezdrowy i nadaje potrawom przypalony posmak. Obecnie w zestawieniu króluje olej z alg, którego temperatura dymienia wynosi imponujące 485 stopni.

 

Ocena: