8 aromatycznych przypraw do walki z artretyzmem

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Artretyzm, w zależności od jego rodzaju oraz zaawansowania, może znacznie utrudniać wykonywanie codziennych czynności, na przykład schylanie się lub chodzenie. Przewlekłe zapalenie stawów może prowadzić do wielu zagrożeń zdrowotnych, skutkując zwyrodnieniem stawów oraz uszkodzeniem nerwów. Coraz większa liczba badań wskazuje na to, że niektóre pokarmy oraz przyprawy mogą łagodzić stany zapalne. Wiele przypraw zawiera przeciwutleniacze oraz związki chemiczne, które obniżają poziom cytokin (białek wpływających na pobudzenie komórek biorących udział w odpowiedzi odpornościowej) w organizmie. To może okazać się przydatne także w kwestii artretyzmu. 

 

1. Kurkuma

Ta przyprawa posiada najbardziej znane właściwości przeciwzapalne. Aby uzyskać najskuteczniejsze działanie kurkumy, powinno łączyć się ją z czarnym pieprzem. Można doprawiać nimi mięso oraz warzywa, nadają się do większości potraw.

 

2. Czarny pieprz

Jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych przypraw oferuje zarówno działanie przeciwzapalne jak i przeciwbólowe. Piperyna zawarta w pieprzu jest prawie tak samo skuteczna w zmniejszaniu objawów schorzenia, jak prednizolon (powszechny lek do leczenia zapalenia stawów).

 

3. Czosnek

Spożywanie potraw z dodatkiem świeżych ząbków czosnku może pomóc w walce ze stanami zapalnymi, zapobiegając aktywacji odpowiedzialnego za nie białka.

 

4.  Cynamon

Aldehyd cynamonowy – związek nadający cynamonowi charakterystyczny zapach oraz smak, nawet w małym stężeniu zakłóca proces powstawania cytokin. Pozwala także utrzymać organizmowi właściwą wrażliwość na insulinę.



5. Pieprz cayenne

W tym przypadku składnikiem przeciwzapalnym jest kapsaicyna. W jednym z badań stwierdzono, że działanie przeciwzapalne kapsaicyny jest porównywalne z działaniem niesteroidowych leków przeciwzapalnych.

 

6. Imbir

Ta przyprawa jest zwykle stosowana w leczeniu zaburzeń trawiennych, jednak polifenole zawarte w imbirze mogą również zmniejszyć stan zapalny stawów.

 

7. Goździki

Tygodniowe włączenie goździków do swojej diety skutkuje znacznym zmniejszeniem stanu zapalnego. Dobrze komponują się z cynamonem oraz gałką muszkatołową, są szczególnie popularne w daniach indyjskich.

 

8. Szafran

Działanie przeciwzapalne szafranu wiąże się z działaniem kokcyny i krocetyny, odpowiedzialnych za intensywny kolor przyprawy.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj