Aktywny składnik papryki chili spowalnia rozwój raka płuc

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Kapsaicyna (aktywny składnik papryki chili) spowolniła rozwój raka płuc. Naukowcy wykazali, że hamuje wzrost komórek gruczolakoraka płuc w trzech ludzkich liniach komórkowych, a przerzuty zmniejszyły się u myszy z rakiem płuc, które były karmione kapsaicyną. Autorzy przedstawili wyniki badania podczas konferencji Experimental Biology 2019, która odbyła się w dniach 6 - 9 kwietnia br. w Orlando.

 

Według statystyk WHO rak płuc jest najczęstszą przyczyną zgonów wśród pacjentów chorych na raka. Na świecie każdego roku umiera 1,76 miliona ludzi. Najczęstszym typem raka płuc jest gruczolakorak, który rozwija się w około 40 procentach przypadków. Chociaż gruczolakorak rośnie wolniej niż inne nowotwory złośliwe w płucach, jest często wykrywany, gdy ma już przerzuty i staje się znacznie trudniejszy do leczenia.

 

Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego Joana Edwardsa pod kierownictwem Piyali Dasgupta, zasugerowali, że kapsaicyna, aktywny składnik chili, który sprawia, że ona jest ostra, może hamować rozwój gruczolakoraka i zapobiegać rozwojowi przerzutów. Wiadomo, że kapsaicyna hamuje wzrost kilku rodzajów nowotworów, w tym czerniaka i żółciakomięsaka (rodzaj raka wątroby). „Rak płuc i inne rodzaje nowotworów zwykle powodują przerzuty do innych obszarów, takich jak mózg, wątroba lub kości, co utrudnia leczenie tych chorób” - powiedział współautor badania Jamie Friedman. „Nasze wyniki sugerują, że naturalna substancja kapsaicyna, składnik papryki chili, może być stosowana do zwalczania przerzutów u pacjentów z rakiem płuc”.

 

Oprócz kapsaicyny, która podrażnia skórę, górne drogi oddechowe i narządy przewodu pokarmowego, autorzy zbadali jej naturalne odpowiedniki, kapsiat i kapsikonian. Substancje te są strukturalnie podobne do kapsaicyny, ale nie mają ostrego smaku i dlatego mogą być odpowiednim substytutem. Naukowcy przetestowali wpływ kapsaicyny i jej analogów na trzy linie komórkowe gruczolakoraka płuc. Okazało się, że kapsaicyna i jeden z jej analogów, kapsiat, tłumią inwazyjną aktywność komórek gruczolakoraka (z aktywnością inwazyjną, komórki nowotworowe rozprzestrzeniają się poza nowotwór i w rezultacie pojawiają się przerzuty).

Autorzy przetestowali również wpływ kapsaicyny na myszy z gruczolakorakiem płuc. Jedna grupa zwierząt była karmiona kapsaicyną, ale grupa kontrolna nie. W rezultacie, w eksperymentalnej grupie myszy przerzuty w płucach znacznie się zmniejszyły. Jak pokazują dodatkowe eksperymenty, kapsaicyna działa na enzym c-Scr, który sprzyja wzrostowi nowotworów złośliwych, kiełkowaniu w nich naczyń krwionośnych i ich rozprzestrzenianiu się na inne tkanki.

„Mamy nadzieję, że pewnego dnia kapsaicyna w połączeniu z innymi lekami chemioterapeutycznymi może być stosowana do leczenia różnych rodzajów raka płuc” - mówi Friedman. „Leczenie kliniczne kapsaicyny będzie wymagało przezwyciężenia nieprzyjemnych skutków ubocznych, w tym podrażnienia przewodu pokarmowego, skurczów żołądka i zgag”.

Wcześniej naukowcy odkryli, że jedzenie chili zmniejsza ryzyko śmierci ze wszystkich przyczyn. W badaniu wzięło udział 16 tysięcy osób. Chociaż autorzy nie znaleźli związku przyczynowego, a jedynie związek statystyczny, uważają, że kapsaicyna może wpływać na zdrowie ludzi, którzy używają ostrej papryki. Substancja ta aktywuje receptory, które zwiększają intensywność metabolizmu tłuszczu, zapobiegają otyłości, a także hamują aktywność białka NF-κB, które odgrywa ważną rolę w rozwoju zapalenia i nowotworów.

 

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj