Alergeny w czerwonym mięsie odpowiadają za choroby serca

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Choroby sercowo-naczyniowe odpowiadają za 1/3 wszystkich zgonów na całym świecie, dlatego naukowcy nieustępliwie starają się ustalić ich przyczyny. Niedawno zespół badaczy odkrył związek między obecnością alergenów w czerwonym mięsie a wyższym ryzykiem rozwoju niektórych chorób serca. Wnioski opublikowano w czasopiśmie naukowym Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.

 

Odkrycie naukowców z Wirginii budzi kontrowersje. Okazuje się bowiem, że alergia na czerwone mięso może być nierozpoznanym czynnikiem chorób serca. Wstępne ustalenia podkreślają co prawda potrzebę dalszych badań klinicznych w większych populacjach ludzi z różnych regionów geograficznych, jednak jest to zupełnie nowy kierunek do przeanalizowania.

 

Naukowcy zebrali próbki krwi od 118 dorosłych osób i poszukiwali w nich przeciwciał alergenu, który występuje w czerwonym mięsie. Spośród pacjentów aż 26 % miało wrażliwość na odkryty alergen, a co ciekawe, jednocześnie w ich tętnicach występowało o około 30 % więcej blaszki miażdżycowej.

 

Wrażliwość na alergen o nazwie alfa-Gal może być wrodzona, rozwinięta, a nawet istnieje możliwość, że rozpocznie się po tym, jak dana osoba zostanie ukąszona przez kleszcza. Taki przebieg wydarzeń jest szczególnie prawdopodobny w południowo-wschodnich Stanach Zjednoczonych. Obecnie nie stosuje się leczenia alergii na czerwone mięso, jednak naukowcy są zdania, że osoby uczulone powinny unikać jego spożywania.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj