Algi - zdrowie z morskiej głębi
Image
Wodorosty, zwane czasem kapustą morską lub trawą morską, rosną tylko w czystych wodach mórz i oceanów. Już wieki temu ludzie wprowadzili wodorosty do swojej diety - jako prawdziwą skarbnicę substancji leczniczych - jodu, aminokwasów, witamin i mikroelementów, których nie da się znaleźć w żadnej innej roślinie.
Niedobór jodu w organizmie prędzej, czy później wywołuje poważną chorobę - niedoczynność tarczycy. Widocznym objawem tej choroby jest wole tarczycy, które zaburza funkcjonowanie wszystkich funkcji życiowych organizmu. Nie istnieje lepszy środek profilaktyczny i terapeutyczny na niedobory jodu i choroby tarczycy, niż wodorosty.
Kwas alginowy, który znajduje się w wodorostach, jest naturalnym sorbentem. Dzięki charakterystycznej strukturze przestrzennej cząsteczek, alginiany mają zdolność do wiązania i wydalania z organizmu jonów metali ciężkich, radionuklidów, wielu toksyn, bakterii, a także nadmiaru cholesterolu. Wielonasycone kwasy tłuszczowe zawarte w wodorostach posiadają zdolność do zapobiegania miażdżycy tętnic. Pomagają one również w leczeniu chorób i stanów zapalnych stref intymnych u kobiet i mężczyzn.
Włókna roślinne, zawarte w wodorostach, potrafią przywrócić prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Wielonasycone kwasy tłuszczowe zawarte w algach stymulują ludzki układ odpornościowy, zapobiegają tworzeniu się skrzepów krwi, normalizują metabolizm, regulują równowagę wodno-elektrolitową organizmu oraz stabilizują poziom cholesterolu we krwi. Wodorosty przykładane miejscowo, mają pozytywny wpływ na skórę, aktywując procesy komórkowe, wygładzając zmarszczki, nawilżając i odżywiając ją w tlen, zmniejszając obrzęki i podrażnienia. Potrafią także przyspieszyć gojenie się ran i oparzeń.
Wodorosty po wyjęciu z wody poddaje sie obróbce termicznej, a następnie się je suszy, co pozbawia je praktycznie całej wody. W takiej formie pakuje sie je do puszek i słoiczków lub wysyła się je do gabinetów kosmetycznych, aby je użyć jako dodatek do kosmetyków. Wysuszone i sprasowane trafiają też, jako dodatek - do żywności. Suszenie wodorostów jest bardzo korzystne, ponieważ można je w dowolnym momencie wykorzystać do przygotowywanych dań. Co ważne, termiczna obróbka wodorostów pozbawia je jedynie nadmiaru wilgoci i po takiej obróbce zachowują one wszystkie witaminy i mikroelementy. Suszone algi będą najlepszym rozwiązaniem dla tych, którzy nie potrafią znieść silnego zapachu świeżych wodorostów.
Dla celów terapeutycznych i profilaktycznych zaleca się dodawanie 1 łyzeczki suszonych wodorostów do gotowego posiłku. Smak i zapach nie będzie wyczuwalny, a jod i fosfor będzie przyswajany przez organizm. Należy jednak pamiętać, że - aby odczuć pozytywne działanie wodorostów, należy spożywać je regularnie, jednak w ilościach nie większych, niż 2 łyzeczki dziennie.
Ocena
- 3948 widoków
Dodaj komentarz